Reclamă
Reclamă

Președinția Rusiei a afirmat joi că nicio țară – inclusiv SUA – nu are motive de îngrijorare privind prezența în Cuba a unor nave militare ruse, în cadrul unui exercițiu, transmite Reuters.

Întrebat despre presupusa nervozitate provocată la Washington de posibilitatea transferului de personal militar rus în Cuba, sau chiar de crearea unei baze militare a Rusiei în insulă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de exerciții sunt o practică obișnuită.

„Este o practică normală pentru toate statele, inclusiv pentru o mare putere maritimă ca Rusia. Deci nu vedem niciun motiv de îngrijorare în acest caz”, a spus Peskov, citat de Agerpres.

Reclamă

În portul Havana au sosit miercuri submarinul cu propulsie nucleară Kazan, navigând la suprafață, cu echipajul pe punte, și fregata Amiral Gorșkov ale marinei militare ruse. Navele efectuaseră exerciții de tragere cu rachete „de precizie ridicată” în Atlantic.

SUA și Cuba au apreciat că evenimentul nu implică nicio amenințare, însă potrivit Reuters este vorba de o etalare a forței Rusiei în contextul tensiunilor tot mai puternice legate de războiul din Ucraina. Ministerul de Externe cubanez a afirmat că navele respective nu sunt echipate cu arme nucleare, fapt confirmat de oficialii americani.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a afirmat că nu există nicio dovadă privind transferul în Cuba al unor rachete rusești, însă Statele Unite își vor menține vigilența.

Joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov urma să discute cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez Parrilla, a informat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro