Kremlinul își reafirmă opoziția față de prezența trupelor europene de menținere a păcii în Ucraina

Data actualizării: 25/02/2025

Kremlinul a reafirmat, marți, opoziția sa față de o eventuală prezență a trupelor europene de menținere a păcii în Ucraina, după ce președintele american Donald Trump a sugerat că Moscova ar putea fi deschisă față de această posibilitate.

Rusia își menține constant poziția împotriva prezenței trupelor NATO în Ucraina, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat anterior că o astfel de mișcare ar reprezenta o „amenințare directă” la adresa suveranității ruse, chiar și dacă aceste trupe ar opera sub un drapel diferit.

Întrebat despre comentariile lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evitat să contrazică public președintele SUA, reiterând însă opoziția Rusiei față de desfășurarea trupelor europene de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei. „Există o poziție pe această chestiune care a fost exprimată de ministrul de externe Lavrov. Nu am nimic de adăugat la asta și nimic de comentat”, a declarat Peskov, citat de agențiile de presă AFP și Reuters, preluate de Agerpres.


Luni, Trump a afirmat că el și Putin au fost de acord cu posibilitatea prezenței trupelor europene în Ucraina, în cadrul unui acord de pace. „Da, va accepta asta. L-am întrebat specific despre acest lucru. Nu are nicio problemă cu asta”, a spus Trump, referitor la o discuție telefonică recentă cu liderul rus Vladimir Putin.

Citește și:

În același context, Dmitri Peskov a manifestat apreciere față de „poziția echilibrată” a SUA, după ce Washingtonul a votat împreună cu Moscova împotriva unei rezoluții la ONU, inițiată de Kiev și europeni, care condamna agresiunea Rusei împotriva Ucrainei. „Constatăm că SUA adoptă o poziție mult mai echilibrată, care se concentrează în mod real pe eforturile ce vizează soluționarea conflictului ucrainean”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Cu toate acestea, Peskov a subliniat că nu percepe un „semn de echilibru” în atitudinea europenilor, care au sprijinit rezoluția respectivă. La trei ani de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, ONU s-a pronunțat luni asupra mai multor rezoluții privind conflictul.

O primă rezoluție, susținută de Ucraina și aliații săi europeni, a fost adoptată de Adunarea Generală a ONU cu 93 de voturi pentru, 18 împotrivă și 65 de abțineri. Această rezoluție insista mai ales pe retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

SUA au prezentat o rezoluție alternativă care cerea încheierea rapidă a conflictului fără a face referire la integritatea teritorială a Ucrainei. Acest text modificat, prin mai multe amendamente europene ce acuzau clar Rusia, a fost aprobat cu 93 de voturi pentru, opt contra și 73 de abțineri.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨