Kremlinul a dezaprobat miercuri tratamentul primit de o echipă de jurnaliști ruși care au călătorit în Statele Unite pentru a acoperi alegerile prezidențiale. Potrivit presei ruse, jurnaliștii de la organizația Izvestia au fost supuși interogatoriu timp de 10 ore, unul dintre ei fiind expulzat după anularea vizei. Autoritățile americane nu au făcut încă un comentariu oficial.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va cere detalii suplimentare despre incident. „Dar o astfel de atitudine față de jurnaliști, desigur, nu prezintă autoritățile americane într-o lumină bună, mai ales după ce (jurnaliștii) au îndeplinit toate formalitățile și procedurile și au obținut toate permisiunile de intrare”, a afirmat Peskov. El a adăugat că Statele Unite contravin, astfel, principiilor libertății presei, ceea ce este „inacceptabil” pentru Moscova.
Jurnaliștii ruși aparțin grupului media Izvestia, care deține ziare și posturi TV. În plus, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a precizat că Rusia va formula un „răspuns adecvat”.
Moscova a criticat frecvent interdicțiile impuse presei ruse de către țările occidentale, acuzându-le de restrângerea libertății jurnaliștilor ruși. De cealaltă parte, Washingtonul a acuzat Moscova de utilizarea mass-mediei de stat pentru a influența alegerile din SUA și alte națiuni.
În clasamentul ONG-ului Reporteri fără frontiere, Rusia se plasează pe locul 162 din 180 de țări în ce privește libertatea presei. Patru jurnaliști ruși sunt judecați în prezent pentru presupuse legături cu organizația disidentului Alexei Navalnîi.
Într-un context similar, doi jurnaliști americani închiși în Rusia au fost eliberați în august în urma unui schimb de prizonieri. Evan Gershkovich de la Wall Street Journal fusese acuzat de spionaj, iar Alsu Kurmasheva de la Radio Free Europe/Radio Liberty de răspândirea de informații false despre armata rusă. În ambele cazuri, acuzațiile au fost respinse de jurnaliști, iar Rusia a invocat cauze penale.