Kremlinul a anunțat joi că relațiile dintre Rusia și NATO au escaladat, ajungând la nivelul unei confruntări directe, o declarație ce coincide cu împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, conform agenției de știri Reuters.

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat într-un briefing de presă că „În fapt, relațiile au alunecat acum spre nivelul de confruntare directă”.

Contextul acestei tensiuni vine în urma extinderilor succesive ale NATO, un subiect frecvent criticat de președintele rus Vladimir Putin. Potrivit acestuia, războiul demarat în Ucraina în 2022 a avut ca obiectiv prevenirea apropiatului NATO de frontierele rusești. Cu toate acestea, acțiunile Rusiei au accelerat, de fapt, expansiunea NATO, cu aderarea recentă a Finlandei și Suediei la Alianță.

Peskov a acuzat NATO că „era deja implicat în conflictul din Ucraina” și că „continuă să înainteze spre granițele noastre și să își extindă infrastructura militară către granițele noastre”. Putin a menționat în repetate rânduri că extinderea NATO spre est reprezintă o înșelăciune din partea Occidentului, NATO preluând fosti membri ai Pactului de la Varșovia și statele baltice, după desființarea Pactului. Însă Occidentul contraargumentează, susținând că NATO este o alianță defensivă și că aderarea statelor la aceasta a fost un proces democratic.

NATO oferă sprijin Ucrainei în conflictul cu Rusia, furnizând arme, instruire și informații, ceea ce, conform Rusiei, îi face pe membrii Alianței părtași de facto la conflict. Putin a avertizat că un conflict direct între Rusia și NATO ar putea aduce umanitatea „la un pas de al treilea război mondial”.