Reclamă
Reclamă

Kremlinul a transmis luni că au avut loc contacte cu Statele Unite în legătură cu un posibil schimb de prizonieri în care ar fi implicat reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, dar că negocierile nu trebuie să fie transmise de mass-media.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a citat remarcile președintelui Vladimir Putin de la începutul acestei luni, la o întâlnire cu redactorii seniori ai agențiilor de presă internaționale. Putin a spus atunci că Rusia și Statele Unite au fost în contact pe tema unui schimb de prizonieri care să îl includă pe Evan Gershkovich, scrie Reuters.

„Vreau să vă reamintesc din nou conversația președintelui cu șefii agențiilor de informare din Sankt Petersburg – el a confirmat că există astfel de contacte”, a spus Peskov.

Reclamă

„Ele continuă, dar ar trebui să continue să se desfășoare în tăcere deplină… Prin urmare, nu pot fi furnizate anunțuri, declarații sau informații cu privire la această chestiune”, a mai spus acesta.

Când a fost întrebat de ce procesul de spionaj al lui Gershkovich se va desfășura cu ușile închise, Peskov a spus că nu poate să comenteze astfel de chestiuni, deoarece este o decizie luată de instanță.

„Aceasta este o decizie judecătorească. Nu putem face comentarii”, a spus Peskov.

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate (FSB) pe 29 martie 2023, în Ekaterinburg, la 1.400 km est de Moscova, sub acuzația de spionaj care poate duce la o condamnare de până la 20 de ani de închisoare.

Acesta este primul jurnalist american care a fost reținut sub acuzația de spionaj în Rusia, de la Războiul Rece, în urmă cu mai bine de trei decenii. Gershkovich a negat în mod repetat acuzațiile.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro