Agențiile de spionaj occidentale emit avertismente cu privire la tacticile de război hibride ale Kremlinului, care devin din ce în ce mai îndrăznețe în Europa. Șeful serviciului de spionaj din Norvegia, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a atras atenția asupra creșterii riscurilor, indicând că Rusia a intensificat sabotajele pe continent, conform unui raport publicat de Politico.
„Gradul de risc s-a schimbat”, a declarat Stensønes în cadrul unei interviuri acordate agenției Reuters, adăugând că există indicii clare privind dezvoltarea acestei strategii îndrăznețe a Moscovei. El a detaliat că acte recente de sabotaj, observate în Europa, sunt dovada unei direcții mai agresive asumate de Kremlin.
Occidentul rămâne alert încă de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în 2022. Sabotajul asupra unei fabrici din Berlin, producătoare de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, este atribuit agenților ruși care încearcă să împiedice livrările de arme către Kiev. Acest incident, petrecut în luna mai, subliniază tactica agresivă a Kremlinului în încercarea de a influența cursul conflictului din Ucraina.
În iunie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat criticile sale față de campania rusă de activități ostile împotriva aliaților, cu ceva timp înainte ca serviciile de informații din SUA și Germania să reușească să dejucă un plan de asasinare a CEO-ului producătorului german de arme Rheinmetall. Prin această acțiune, Moscova și-a consolidat poziția de amenințare la adresa securității europene.
Cu toate acestea, Kremlinul a respins acuzațiile că ar fi responsabil pentru aceste acte de spionaj și sabotaj, declarând că nu are legătură cu astfel de incidente. Reacțiile oficiale ruse contrastează cu raportările și investigațiile autorităților occidentale, menținând tensiunile diplomatice la nivel înalt.