Kremlinul a afirmat luni că protestele proeuropene din Georgia seamănă cu o „tentativă de Revoluţie Portocalie” după modelul ucrainean, în contextul în care autorităţile de la Tbilisi încearcă să stabilizeze situaţia. Purtătorul de cuvânt prezidenţial, Dmitri Peskov, a declarat în conferinţa sa de presă telefonică zilnică că sunt similare cu evenimentele din Maidan, Ucraina, şi că există toate semnele unei astfel de tentative. Peskov a mai menţionat însă că Rusia nu va interveni în situaţia din Georgia, deşi unii dintre protestatari au încălcat legea, atacând forţele de ordine.
Reiterând aceeași opinie, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei condus de Vladimir Putin, a scris pe aplicaţia Telegram că Georgia „ia rapid calea Ucrainei, în abisul întunecat” şi că „de obicei, astfel de lucruri se termină foarte prost”.
În aceeaşi zi, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia îşi propune să înfrângă Uniunea Europeană nu doar în Ucraina, ci şi în Republica Moldova şi Georgia. Acesta a subliniat că Rusia foloseşte metode diferite pentru fiecare ţară, dar obiectivul rămâne antieuropean. Liderul ucrainean a făcut aceste afirmaţii într-o conferinţă de presă comună cu noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa, la Kiev, precizând că există o bătălie politică între forţele proeuropene şi mişcările favorabile legăturilor cu Moscova, atât în Republica Moldova, cât şi în Georgia.
În Republica Moldova, candidatul proeuropean Maia Sandu a câştigat recent alegerile prezidenţiale, iar autorităţile de la Chişinău au acuzat Rusia de ingerinţă în favoarea candidatului opoziţiei, un alt exemplu de presiune asupra ţărilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene. Zelenski a evidenţiat și importanţa simbolică a deciziei noului preşedinte al Consiliului European de a vizita Ucraina prima dată după preluarea mandatului, subliniind astfel solidaritatea europeană în fața presiunilor rusești.
Astfel, situația din Georgia continuă să se desfășoare într-un context tensionat, în care influența Rusiei este intens discutată atât în ceea ce privește politica internă a Georgiei, cât și relațiile sale externe cu Uniunea Europeană.