Reclamă
Reclamă

Kremlinul a declarat luni că remarcile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, despre discuțiile privind desfășurarea mai multor arme nucleare și punerea acestora în stare de prealertă duc la o escaladare a conflictului, informează Reuters.

NATO este în discuții pentru a desfășura mai multe arme nucleare, scoțându-le din depozit și plasându-le în prealertă, în fața unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei și Chinei, a spus șeful NATO, Jens Stoltenberg, pentru ziarul The Telegraph.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aceste comentarii ale lui Stoltenberg par să contrazică comunicatul Conferinței din Ucraina care spunea că orice amenințare sau utilizare a armelor nucleare în contextul războiului din Ucraina este inadmisibilă. „Aceasta nu este altceva decât o altă escaladare a tensiunii”, a spus Peskov despre remarcile lui Stoltenberg.

Reclamă

Rusia spune că Statele Unite și aliații săi europeni împing lumea în pragul confruntării nucleare, oferind Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rus.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deținând aproximativ 88% din armele nucleare ale lumii, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Statele Unite au aproximativ 100 de arme nucleare B61 nestrategice desfășurate în cinci țări europene – Italia, Germania, Turcia, Belgia și Țările de Jos, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists. SUA mai dețin încă 100 de astfel de arme în granițele sale.

Rusia are aproximativ 1.558 de focoase nucleare nestrategice, deși experții în controlul armelor spun că este foarte dificil de spus câte sunt din cauza secretului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro