Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind un sprijin militar sporit pentru Ucraina arată că Franța este „pregătită să participe direct la conflict”.

„Să spunem că dl. Macron dă dovadă de un sprijin absolut pentru regimul ucrainean şi declară că Republica Franceză este gata să participe direct la conflictul militar”, a declarat Dmitri Peskov vineri, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit AFP și Agerpres.

El a calificat declarațiile președintelui francez ca fiind „extrem de provocatoare, de natură să crească tensiunile pe continent și fără să aducă nimic pozitiv”.

Emmanuel Macron a anunțat între altele miercuri seara o „nouă cooperare” cu Kievul, căruia îi va furniza avioane Mirage 2000-5, iar piloții ucraineni vor veni pentru formare în Franța începând din vară, cu obiectivul de a fi pregătiți înainte de finalul acestui an.

El a mai spus, de asemenea, că Franța propune formarea a 4.500 de soldați ucraineni pe teritoriul său, dezmințind totodată că aceste măsuri sunt un „factor de escaladă”. „A instrui pe cineva în vest, care este o zonă liberă în Ucraina, nu este agresiv”, a explicat Macron.