Klaus Iohannis a vorbit despre protestele profesorilor și ce ar trebui să facă Guvernul cu salariile lor.

Președintele Iohannis, fost cadru didactic, a făcut un anunț important despre ce salarii ar trebui să dea statul pentru profesori.

Klaus Iohannis vrea salarii mai mari pentru profesori

Este a patra zi consecutivă de grevă generală a profesorilor din România. După mai multe runde de negocieri cu sindicatele, Guvernul nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu aceștia. Profesorii din toată țara cer salarii mai mari, iar după proteste și numeroase cereri, au ajuns în grevă. Aproximativ 60% dintre cadrele didactice din școlile din țară și-au suspendat activitatea.

În cel mai extrem caz, profesorii amenință cu înghețarea anului școlar. Iar greva lor vine într-un moment deosebit de important pentru elevii din ani terminali, care sunt pe ultima sută cu pregătirile pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Despre această grevă a vorbit și președintele Klaus Iohannis, el însuși fost cadru didactic. Înainte să fie primar în Sibiu și șeful statului, el a fost profesor de fizică. Liderul de la Cotroceni a recunoscut că salariile încasate de profesori în România sunt foarte mici.

În plus, el a subliniat cât de importanți sunt aceștia pentru țara noastră. Dar în ciuda acestui lucru, Guvernul le-a servit ani la rândul promisiuni legate de salarii, iar acum, la negocieri, nu pare că se găsesc soluții.

Opinea mea este că solicitările dascălilor sunt întemeiate. Dascălii sunt o categorie care câştigă foarte puţin şi, în acelaşi timp, oferă comunităţii tot. Un dascăl oferă tot., a declarat Iohannis.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET” si Federatia Nationala Sindicala „ALMA MATER organizeaza un mars de protest, in Bucuresti, Romania, miercuri, 10 mai 2023. Inquam Photos / Bogdan Buda

Ce spune președintele despre negocierile de la Guvern

Președintele Iohannis a vorbit și despre negocierile de la Palatul Victoria, care au ajuns deja la a doua rundă. El susține că cea mai bună cale este cea de mijloc, asta însemnând că și sindicatele reprezentative pentru profesori trebuie să accepte anumite compromisuri.

În final, șeful de stat s-a arătat optimist în ceea ce privește viitorul. El le-a transmis părinților și elevilor, care sunt cei mai afectați, că lucrurile se vor îmbunătăți curând.

Totuși, în acest punct, este greu de spus ce se va întâmpla cu anul școlar. Mai ales că cadrele didactice sunt gata să-și suspende de tot activitatea.

Share.