Președintele susține că ar fi necesară o revizuire a Constituției din România.

Klaus Iohannis a făcut recent declarații care au putea stârni controverse în rândul cetățenilor. Președintele este de părere că ar trebui modernizată Constituția României. Conform opiniei oficialului, planul acesteia ar trebui realizat de specialiști și ulterior supus referendumului pentru a fi aprobat și de români.

Iohannis este însă conștient de faptul că inițiativa nu ar putea fi pusă în aplicare până în 2024.

Scurt istoric al Constituției

Prima Constituție a țării noastre a fost întocmită în 1866. Imediat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 s-a revenit asupra acesteia. Astfel, atunci au fost puse bazele unei a doua Constituții după care statul și-a desfășurat parcursul.

De-a lungul timpului, Constituția a fost fost modificată de 8 ori până a ajuns la forma actuală. Actul fundamental al țării a fost modificat și în 1938, 1948, 1952 și 1965.

De asemenea, după revoluție s-a intervenit din nou asupra formei actului normativ, acesta fiind modificat în 1991. Ultima dată Constituția a fost revizuită în anul 2003.

Forma de acum nu ar mai fi una de actualitate

Actul normativ după care funcționează statul nostru nu ar mai fi în acord cu prezentul. Principiile acestuia sunt dificil de pus în practică, făcând o paralelă cu alte state europene. Din acest motiv, Președintele României susține că este necesară modernizarea Constituției.

O astfel de schimbare ar necesita un plan strategic în care să fie implicați specialiști. Iohannis este de părere că un grup de tehnicieni nu pot realiza această inițiativă. La baza ei ar trebui să stea un proces amplu a cărei ultime etape trebuie să fie referendumul.

Ultima întrunire legată de acest subiect a avut loc la nivelul statului în 2021. Odată cu celebrarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției.

La vremea respectivă, reprezentații PSD cereau o reformă constituțională. Aceștia erau de părere că actul normativ trebuie să fie conform cu nevoile societățile actuale.

Cel mai probabil până în 2024 vor fi trasate doar în linii mari etapele acestui amplu proiect.

Distribuie

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.