Reclamă
Reclamă

În urma semnării decretelor de către Președintele Klaus Iohannis, miercuri, Vlad Gheorghiță a fost numit în funcția de șef al Statului Major al Apărării (SMAp) în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Acesta a fost avansat în gradul de general, cu patru stele. Decretul de numire va avea efect începând cu data de 1 decembrie.

Vlad Gheorghiță este în prezent locțiitor al șefului SMAp, iar numirea sa vine în urma înlocuirii generalului Daniel Petrescu. Gheorghiță și-a început cariera militară în anul 1988, când a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”. Ulterior, a urmat Școala Militară de Ofițeri Activi de Tancuri din Pitești, unde și-a dezvoltat abilitățile în domeniul militar.

Experiența militară a lui Vlad Gheorghiță

De-a lungul carierei sale, Gheorghiță a ocupat mai multe funcții de comandă și a participat la diverse misiuni internaționale. În perioada august 2017 – februarie 2020, acesta a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău. Înainte de aceasta, între 2016 și 2017, Gheorghiță a condus Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

Înainte de a deține poziția de locțiitor al șefului SMAp, Gheorghiță a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp în perioada februarie 2020-august 2022. Înainte de asta, a avut o serie de alte funcții în cadrul armatei române, precum comandant al Batalionul 631 Tancuri și șef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forțelor Terestre. De asemenea, el a participat ca ofițer de stat major în cadrul Comandamentului Multinațional al Forței în Irak în anul 2007.

Reclamă

Klaus Iohannis tocmai a semnat! El este noul șef al Armatei Române

Educația și distincțiile obținute de Vlad Gheorghiță

Pregătirea lui Gheorghiță în domeniul militar a inclus numeroase cursuri și studii. El a absolvit Facultatea Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare în anul 2002 și a urmat un curs de Sisteme de Comunicații și Informatică în Olanda. De asemenea, el a participat la cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare din București și la un curs de Operații de Menținere a Păcii în Germania.

Gheorghiță deține un master în Relații Internaționale și Studii de Securitate de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și un master în Studii Strategice de la U.S. Army War College – Carlisle, SUA.

Pentru meritele sale în armată, Gheorghiță a fost decorat cu mai multe distincții, printre care se numără Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler și diverse embleme de merit și onoare în cadrul Armatei Române.

Viața personală a lui Vlad Gheorghiță

Vlad Gheorghiță s-a născut pe 7 septembrie 1969 în București și este căsătorit, având doi copii. Înafara carierei sale militare, Gheorghiță este cunoscut pentru profesionalismul său și dedicarea față de apărarea și securitatea națională.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro