Reclamă
Reclamă

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în cadrul Summitului B9 de la Riga că Rusia va continua să reprezinte „cel mai mare risc pentru securitatea europeană” şi statele NATO trebuie să fie pregătite să acţioneze „în consecinţă”.

„Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre şi pentru securitatea europeană. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm în consecinţă! Noi, Aliaţii NATO de pe Flancul estic, ne aflăm în prima linie de contracarare a efectelor negative ale acestui război devastator”, a declarat Iohannis, informează Agerpres.

El a precizat, de asemenea, că statele de pe Flancul estic care fac parte din acest format trebuie să fie pregătite, „pe măsură ce evoluţii regionale dramatice continuă să solicite, tot mai mult, atenţie şi coordonare depline”, să acţioneze pentru a aduce valoare adăugată alianţei în ansamblul său.

Reclamă

„Trebuie să acţionăm pentru mai multă solidaritate, dialog şi cooperare. Acestea sunt şi trebuie să rămână fundamentul forţei şi rezilienţei noastre comune. Prin viziunea şi acţiunile noastre comune, Formatul B9 a contribuit la consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică. Trebuie să continuăm pe această cale!”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele a subliniat necesitatea întăririi securităţii regionale şi euroatlantice.

„Trebuie să rămânem concentraţi pe îmbunătăţirea securităţii pe Flancul estic al NATO, mai ales în regiunea Mării Negre. Astfel, vom întări securitatea regională şi euroatlantică şi a tuturor celor 32 de aliaţi”, a evidenţiat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, totodată, pentru continuarea şi creşterea sprijinului pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie. „Alţi parteneri NATO vulnerabili, în special Republica Moldova, ar trebui să primească, de asemenea, atenţia noastră şi asistenţă pentru consolidarea rezilienţei”, a completat şeful statului.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro