Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la New York, că nu susține proiectul PNL care i-ar permite să candideze la alegerile parlamentare. Întrebat despre eventualele neînțelegeri între liderii coaliției pe acest subiect, Iohannis a subliniat că „nu este posibil să existe o lege pentru o persoană” și a promis că va veghea ca o astfel de inițiativă să nu fie legislativ realizată.
„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în perioada următoare pentru o discuție care va avea loc în România, dacă este despre România. Dar despre această lege, pot să vă spun și acum, fiindcă pentru mine este foarte clar: nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Nu va exista această lege și nu doresc eu, personal, să existe”, a declarat Iohannis, în contextul participării la Adunarea Generală a ONU.
Întrebat despre posibile soluții juridice alternative, președintele a răspuns că aceste aspecte vor fi discutate în România. Mai mult, Iohannis a evitat să se pronunțe ferm asupra viitorului coaliției de guvernare PSD-PNL după alegeri, comentând că este prea devreme pentru astfel de discuții.
„În mod normal, după alegeri, se numără voturile din Parlament și de acolo se fac sau nu se fac anumite coaliții care dau guvernarea. Este cam de vreme să vorbim ce va fi după alegeri. Dacă actuala coaliție va reuși să guverneze până la alegeri sau nu, vom vedea după ce ne întoarcem acasă. Probabil o să am câteva discuții pe această temă, că, până la urmă, avem nevoie de o guvernare, dar asta nu înseamnă că partidele trebuie să renunțe la abordările lor politice în campane și nu cred că e de așteptat ca în această perioadă candidații de vârf să renunțe la abordări politice. Este o situație care, evident, va fi destul de complexă”, a explicat președintele.
Astfel, președintele și-a exprimat poziția clară de respingere a unui cadru legislativ personalizat, subliniind ideea unui dialog viitor odată revenit în țară.