Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a dezvăluit că ministrul de Interne din Austria a votat, pe data de 16 noiembrie, împreună cu alți miniștri de interne din UE, extinderea spațiului Schengen. Două zile mai târziu, oficialul austriac a declarat că nu poate fi de acord cu această extindere. Șeful statului spune că votul Austriei l-a dezamăgit. 

„Acest vot, chiar dacă m-a supărat sau dezamăgit, nu mă va face să dau înapoi. Personal, voi rămâne foarte conectat şi sunt hotărât să duc lucrurile mai departe până când România va deveni membru Schengen. Voi ridica această problemă cu certitudine în Consiliul European”, a declarat oficialul de la Cotroceni.

Klaus Iohannis, prima reacție după eșecul Schengen

Klaus Iohannis reamintește faptul că țara noastră de chinuie de 11 ani să intre în spațiul Schengen. Țara noatră, spune Iohannis, a făcut eforturi majore pentru a fi primită în Schengen. Unul dintre obstacolele pentru care România nu a fost primită în spațiul de liberă circulație a fost acel MCV. Guvernul a reușit, într-un final, să ridice acest mecanism. 

De asemenea, politicienii români au reușit să discute cu olandezii, care inițial nu voiau să ne voteze, ci să le schimbe opinia. De asemenea, și părerile Suediei au fost schimbate, motiv pentru care țara a votat pozitiv.  

Klaus Iohannis, prima declarație după eșecul Schengen! Președintele a spus clar: Nu dau înapoi!
arhivă presă

Klaus Iohannis a dezvăluit că pe data de 16 noiembrie, în România, au venit mai mulți miniștri de interne din UE. Aceștia au emis o declarație prin care au precizat că România și Bulgaria vor fi primite în Schengen. Printre miniștri, se afla și cel al Austriei. Ulterior, același ministru și-a schimbat radical părerea.  

Austria s-a bâlbâit în declarații

Deși Austria a spus că nu poate vota extinderea spațiului Schengen, pentru că sunt mulți migranți, a votat totuși pentru Croația. Pe de altă parte, referitor la motivele pentru care Austria a declarat că nu ne votează, Iohannis nu este de acord. 

Șeful statului spune că da, migrația nelegală este o problemă uriașă pentru Uniunea Europeană. Cu toate acestea, România nu permite o migrațiune nelegală.  

„Practic România a primit un ‘nu’ nemeritat pentru o chesitune pe care nu am cauzat-o, ba dimpotrivă România e foarte activă în combaterea migraţiei ilegale. De aceea, nici românii nu au înţeles de unde până unde acest refuz. Oamenii sunt revoltaţi şi pot să îi înţeleg. Dar în politică nu contează dacă eşti frustrat, supărat sau bucuros”, a completat Iohannis.

Iohannis promite că nu va da înapoi

La final, politicianul a explicat că acest vot nu îl va face să dea înapoi. El a precizat că vor avea loc dezbateri pe acest subiect, însă un nou vot va avea loc atunci când se întrunește Consiliul JAI. Din păcate, chiar și președintele Klaus Iohannis spune că va dura mult timp până când va avea loc această întrunire.  

Cât despre vinovații pentru neintrarea în spațiul Schengen, Klaus Iohannis a răspuns: 

„Dacă e să căutăm vinovaţi, lucrurile puteau fi făcute altfel, mai bine, chit că e greu de înţeles când o parte îşi schimbă atitudinea cu două săptămâni înainte de vot. Integrarea în Schengen rămâne pentru mine obiectiv naţional şi rămâne pentru mine obiectiv personal”, a încheiat Iohannis. 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro