Reclamă
Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, joi, riscurile potențiale pentru securitatea regională în mesajul său transmis cu prilejul Zilei Eroilor. „Trebuie să învăţăm din lecţiile istoriei, astfel încât greşelile trecutului să nu mai fie repetate”, a subliniat el.

Mesajul, prezentat de consilierul prezidențial Ion Oprișor în cadrul ceremoniei de la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din București, a fost comunicat de Agerpres. „Libertatea, democrația, statul de drept, menţinerea unor societăţi în siguranţă – toate acestea par, de multe ori, a fi garantate de la sine. Din păcate, realităţile recente ne dovedesc că pot apărea oricând pericole la adresa securităţii zonei noastre pe care nu le mai credeam posibile. Astăzi, suntem martori ai unor provocări majore, iar Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat Iohannis.

Președintele României a adăugat că acest conflict are potențialul de a destabiliza profund ordinea internațională bazată pe reguli, afirmând că „Trebuie să învățăm din lecțiile istoriei, astfel încât greșelile trecutului să nu mai fie repetate. Este responsabilitatea generației noastre să se asigure că manifestările autocratice, imperialiste și extremiste sunt contracarate și este instaurată o pace durabilă”.

Reclamă

Iohannis a subliniat că Ziua Eroilor are semnificații profunde și amintește „jertfa eroilor neamului pentru atingerea intereselor naționale nu a fost în zadar”. „Avem cu toții datoria să-i onorăm cu deosebit respect pe cei care au făcut sacrificiul suprem pentru ca noi astăzi să trăim în libertate și democrație. În același timp, ne manifestăm recunoștința față de eroii care au supraviețuit ororilor celui de-al Doilea Război Mondial, față de cei care s-au opus dictaturii comuniste și care au luptat pentru libertate în timpul Revoluției din decembrie 1989, contribuind decisiv la înlăturarea regimului totalitar din România”, a punctat el.

Președintele și-a exprimat aprecierea față de cei implicați în sistemul de apărare actual, subliniind că „Transmit aprecierea mea tuturor reprezentanţilor structurilor din sistemul naţional de apărare care continuă să-şi pună viaţa în pericol pentru apărarea intereselor României, dar și pentru toți acei eroi nevăzuți care acționează, zi de zi, cu dăruire și curaj pentru salvarea vieții semenilor lor și pentru ca înaltele valori umane să fie respectate și asigurate”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro