Reclamă
Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că și-a retras candidatura pentru șefia NATO, subliniind că soarta Alianței este mai importantă decât cariera sa politică. Iohannis a explicat că decizia a fost luată după „discuții și negocieri interesante”. „Au fost negocieri interesante, au fost discuții pe care le-am purtat și pe care le-aș clasifica ca foarte bune, foarte deschise, informale, au fost toate discuțiile unu la unu și, în final, am decis că soarta NATO este mult mai importantă decât soarta mea politică și, înainte să existe o concluzie finală generală, am decis în consecință să mă retrag din cursă, pentru a permite numirea unui secretar general NATO, înainte de acest Summit”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai adăugat că „este bine, câteodată, să vedem imaginea mai mare și să acționăm în consecință”.

La finalul lunii iunie, Mark Rutte a fost desemnat oficial de cele 32 de state membre ale NATO pentru funcția de secretar general al Alianței Nord Atlantice. Rutte a primit sprijinul tuturor statelor membre după ce Klaus Iohannis și-a retras candidatura.

Reclamă

Rutte își va prelua funcția la 1 octombrie 2024, când expiră mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat al NATO.

Pe lângă războiul din Ucraina și contextul politic internațional tensionat, Mark Rutte va conduce alianța într-o perioadă dificilă, dominată de alegerile din SUA și de posibilitatea unui nou transfer de putere la Washington, în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile din noiembrie.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro