Reclamă

Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat fostului viceprimar al Capitalei, Aurelian Bădulescu, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Anunțul a fost făcut în contextul mai multor decrete de decorare semnate recent, cu prilejul aniversării a 160 de ani de la înființarea Curții de Conturi.

Decorarea lui Bădulescu, alături de alți membri ai Curții de Conturi a României, a fost justificată „în semn de înaltă apreciere pentru integritatea, dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, contribuind la o mai bună întrebuințare a resurselor financiare ale statului român”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Ordinul Național „Pentru Merit” își are originile în inițiativa regelui Ferdinand I din anul 1921, cu scopul de a recompensa meritele deosebite ale cetățenilor cu contribuții importante la unitatea statală. Acesta a fost instituționalizat prin Decretul Regal nr. 1913 din 5 iunie 1931 de către regele Carol al II-lea, ca o distincție personală acordată pentru fapte de înaltă cultură și civism.

Actualmente, Ordinul Național „Pentru Merit” este reglementat de Legea privind sistemul național de decorații al României, fiind plasat ierarhic sub „Serviciul Credincios” și cu însemne distincte pentru civili și militari. Gradul de Cavaler al Ordinului este echivalent cu cel al altor distincții similare în diverse domenii precum Agricultură, Cultură, Învățământ sau Sănătate.

Decorațiile sunt conferite de Președintele României pe baza propunerilor făcute de autoritățile competente sau, în cazul unor excepții, din proprie inițiativă, respectând proporțiile limitate stabilite prin lege. Ordinul Național este completat de „Medalia Națională Pentru Merit”, care poate fi acordată și persoanelor fără studii superioare. Sistemul Național de Decorații cuprinde șase categorii și este structurat pe mai multe grade pentru fiecare decorație.

Propunerile de decorare trebuie să fie bine fundamentate și sunt aprobate de Cancelaria Ordinelor, aspectele esențiale fiind incluse în brevetele de însoțire a însemnelor. Cetățenii străini nu sunt supuși regulilor aplicabile cetățenilor români, iar conferirea decorațiilor se face prin decret prezidențial.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro