Reclamă

Discuțiile dintre președintele României, Klaus Iohannis și președintele SUA, Joe Biden, desfășurate la Casa Albă, s-au concentrat asupra întăririi parteneriatului strategic dintre cele două națiuni și a măsurilor de a răspunde provocărilor actuale din contextul internațional complicat. Discuțiile au inclus și teme precum securitatea regională, sprijinul pentru Ucraina, precum și aspecte legate de cooperarea în diverse domenii.

„Am discutat despre parteneriatul strategic dintre țările noastre, cum îl putem face mai puternic și cum îl putem aprofunda astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context complicat”, a declarat Klaus Iohannis, subliniind importanța contribuției SUA la securitatea României și a regiunii Mării Negre.

În cadrul întâlnirii, Klaus Iohannis a exprimat recunoștința pentru prezența trupelor americane pe teritoriul României, un element cheie de stabilitate nu doar pentru România, ci și pentru întreaga regiune. Totodată, a fost abordată și prioritatea susținerii Ucrainei în fața agresiunii ruse, un obiectiv comun al UE și SUA.

În contextul vizitei, Joe Biden a mulțumit României pentru contribuția sa la NATO și pentru eforturile de a păstra securitatea în flancul estic. Aceasta vine la 20 de ani de la aderarea României la NATO, moment celebrat în cadrul întâlnirii. „Domnule președinte, bine ați venit. Ați depășit toate așteptările de acum 20 de ani când v-ați alăturat NATO. Vă mulțumim pentru toate lucrurile pe care le faceți ca parte a Alianței”, a declarat președintele SUA.

Discuția a inclus și subiectul admiterii României în programul Visa Waiver, Klaus Iohannis exprimându-se optimist cu privire la îndeplinirea condițiilor necesare pentru includerea țării în acest program.

Pe lângă dialogul la nivel înalt, vizita președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite reprezintă o ocazie pentru a reafirma rolul României ca furnizor de securitate și actor activ în gestionarea crizelor internaționale, consolidând astfel profilul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro