Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că explicațiile pentru anularea alegerilor prezidențiale sunt clare și sunt prezentate în motivarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR). Totodată, Comisia de la Veneția a adus în atenție propuneri privind modul de tratare a unor astfel de chestiuni în viitor, deși președintele și-ar dori să nu se repete situația.
Întrebat înainte de participarea la o reuniune a Consiliului Europei despre raportul Comisiei de la Veneția, președintele Iohannis a afirmat: „Este foarte important să vedem cum s-a ajuns aici și s-a ajuns aici pentru că, în Constituția României, Curtea Constituțională este cea care validează sau invalidează alegerile prezidențiale. Ce s-a întâmplat scrie foarte clar în motivația care a fost publicată de Curtea Constituțională după decizie”. El a subliniat că documentul Comisiei de la Veneția conține câteva propuneri privind modul în care ar trebui gestionate astfel de chestiuni pe viitor.
De asemenea, Iohannis a menționat că Parlamentul ar trebui să analizeze documentul Comisiei de la Veneția și să decidă dacă sunt necesare și oportune modificări legislative. „Eu cred că acum este rolul Parlamentului să preia acest document de la Comisia de la Veneția să vadă unde se pot și unde sunt oportune anumite modificări legislative”, a explicat președintele.
Întrebat ce mesaj are pentru cei care s-au simțit nedreptățiți de anularea alegerilor, Iohannis a răspuns: „Eu cred că foarte multă lume se simte… poate nu nedreptățită, dar enervată de faptul că aceste alegeri nu au dat un rezultat. Cu toții ne-am așteptat să avem alegeri care aduc un rezultat, să avem un nou președinte, eu să-i predau mandatul și lucrurile să meargă mai departe”.
În urmă cu o săptămână, Comisia de la Veneția și-a declinat competența de a se pronunța asupra deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. De asemenea, raportul subliniază că deciziile de anulare a unui scrutin ar trebui să fie limitate la circumstanțe excepționale și clar reglementate. Deși anularea alegerilor ar trebui să fie bazată pe încălcarea legii, raportul precizează că instanțele constituționale pot evalua constituționalitatea legislației electorale și invalida alegerile dacă legislația nu garantează dreptul la alegeri libere.