Reclamă
Reclamă

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu consideră relevantă data alegerilor prezidențiale, subliniind importanța ca președintele să fie ales direct de către români și nu de partide.

„În conformitate cu legislația în vigoare, ele (alegerile prezidențiale – n.r.) pot avea loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie, atât. Dacă se vrea altceva, trebuie schimbată legislația și cred că este prea târziu. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie. Ceea ce contează este opinia românilor. Este important pentru mine să subliniez că președintele României trebuie să fie ales de români, și nu de partide. De aceea avem vot direct. Și de aceea cred că este important ca românii să se informeze și să se intereseze indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai adăugat că alegerile prezidențiale sunt „cele mai importante”, iar românii „trebuie să conștientizeze” acest lucru. „Este clar că pentru următorii cinci ani aceste alegeri sunt cele mai importante. Se discută mult în jurul a câtă putere are sau nu are președintele. Eu pot să vă spun că are suficientă putere pentru a face din alegerile prezidențiale miza principală a alegerilor din acest an. La fel de importante sunt și parlamentarele, și localele, și europarlamentarele, dar știm că pentru români miza este alegerea președintelui și cred că este bine așa. De aceea, nu vreau să spun când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze – asta se stabileşte de partide. Pot fi și independenți. Dar încă o dată, românii trebuie să conștientizeze importanța acestor alegeri pentru România și să meargă la vot. Asta mă preocupă pe mine cel mai mult”, a mai spus Iohannis.

Reclamă

Conform legislației actuale, alegerile prezidențiale pot fi organizate doar în lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, iar schimbarea acestei legislații ar fi prea târzie. Însă Iohannis a subliniat asigurarea că românii sunt informați și conștienți de importanța votului lor în alegerea președintelui. El a subliniat că președintele trebuie să fie ales de populație prin vot direct, indiferent de locul unde se află aceștia în timpul campaniei.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro