Klaus Iohannis dă din nou speranțe românilor că anul 2023 va fi cel în care țara noastră va intra în Schengen. Cu toate că nu există o dată stabilită pentru un nou vot, președintele susține că conducerea de la București va face tot ce-i stă în putere să finalizeze acest proces cât mai curând.
Președintele Klaus Iohannis l-a primit luni, 27 martie, pe președintele Consiliului European, Charles Michel, la București. Printre subiectele atinse de cei doi s-a numărat și aderarea la Schengen a României, ce reprezintă un mare eșec al conducerii țării noastre.
După 10 ani de promisiuni și eforturi, intrarea țării noastre a fost blocată în decembrie 2022. De atunci, nu am primit nicio dată pentru un alt posibil vot, asta deși România îndeplinește toate condițiile necesare.
Iohannis susține că până la finalul acestui an, țara noastră ar trebui să finalizeze procesul de aderare. Iar acest lucru se va întâmpla în continuare la comun cu Bulgaria, chiar dacă vecinii noștri se lovesc de refuzul a două state europene membre Schengen în acest moment.
Nu există nicio asumare concretă a unei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte. Însă ambiția mea și a noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România. În varianta cea mai bună, și pentru Bulgaria, desigur. Nouă ne convine cel mai mult să intrăm împreună în spațiul Schengen., a declarat președintele României.
Ce trebuie să facă România ca să intre în Schengen
El a mai explicat că tot ce i-a rămas Românie de făcut pentru Schengen este să negocieze cu celelalte state europene. Mai exact, este necesar să convingem Austria că îndeplinim toate condițiile, după ce ne-a blocat aderarea în ședința JAI din urmă cu aproape 5 luni.
Iohannis a mai explicat că oficialii de la Viena nu au o problemă directă cu românii, ci cu întreaga comunitatea europeană. Astfel că este nevoie ca toate statele membre să-și rezolve problemele cu valul de migranți ilegali, invocat de Austria.
Este un proces complicat de negociere, fiindcă în mod paradoxal noi nu trebuie să dovedim că suntem pregătiți. Toată lumea a acceptat că România îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România