Alex-Florin Florența a fost numit procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) pentru următorii trei ani, în timp ce Marius-Ionuț Voineag a primit funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Președintele Klaus Iohannis deja a semnat decretele de numire. 

Pe 23 martie, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a propus pe Florența și Voineag pentru respectivele funcții către președintele Iohannis. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acordat avize favorabile pentru ambele propuneri. De asemenea, Alina Albu, care a fost propusă pentru șefia DIICOT, a primit aviz negativ de la CSM. Aceasta urmează să susțină un nou interviu. 

Cine este procurorul Alex Florența 

Procurorul Alex Florența a deținut funcții de conducere importante de-a lungul carierei. El a fost șeful interimar al Secției de combatere a criminalității organizate din cadrul DIICOT și fost șef al DIICOT Timișoara. În 2015, a fost transferat temporar la DNA Timișoara, după care s-a întors la DIICOT Timișoara, unde a ocupat funcția de conducere până în ianuarie 2021. Ulterior, a fost numit interimar în structura centrală a DIICOT ca procuror șef al Biroului Tehnic și de criminalistică și, în cele din urmă, a preluat conducerea Serviciului de crimă organizată. 

Alex Florența a lucrat la numeroase dosare de mare interes. Printre acestea se numără cazul rețelei de cămătari și notari din Sibiu, cu un prejudiciu de peste un milion de euro, și cazul rețelei de euro falși, în care peste 40 de persoane au fost trimise în judecată.  

De asemenea, a avut un rol în investigarea dosarului traficului de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu, al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița, precum și al dosarului care viza planul de asasinare a jurnalistului Dragoș Boța, redactor șef al Pressalert. 

Alex Florența
Sursa photo: Inquam photos/ George Călin

Ce funcții a ocupat Marius Voineag

Marius Voineag a gestionat dosarul privind manipularea pieței de capital, care îl viza pe fostul șef al SIF Banat, Dragoș Bîlteanu, precum și dosarele legate de Sorin Ovidiu Vântu, sindicalistul Liviu Luca și cazul Ultrapro Computers. Voineag a instrumentat, de asemenea, dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri la Parchetul General.

Klaus Iohannis a semnat decretele. Cine sunt noii șefi la DNA și Parchetul General

Cariera lui Voineag include următoarele poziții:

  • 2017-prezent: procuror șef al Serviciului de combatere a criminalității economico-financiare, DIICOT Structura centrală, București
  • 2016-2017: procuror, DIICOT Structura centrală, București
  • 2014-2016: procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor vamale și contra pieței de de capital, DIICOT Structura Centrală, București
  • 2013-2014: procuror, DIICOT Structura centrală, București
  • 2011-2013: procuror, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, București
  • 2011: procuror, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, București
  • 2008-2010: procuror, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, București
  • 2006-2008: auditor de justiție – Institutul Național al Magistraturii
  • 2005-2006: avocat, Baroul București

În ceea ce privește educația și formarea, Voineag a urmat următoarele studii:

  • 2005-2006: Master – Științele penale și traficul internațional de droguri, Universitatea Nicolae Titulescu, București
  • 2001-2005: Licență – Științe juridice, Universitatea Nicolae Titulescu, București
  • 1997-2001: Bacalaureat – Colegiul Național Vasile Alecsandri, Galați