Președintele Klaus Iohannis a semnat creșterea duratei concediului de acomodare pentru părinții care adoptă un copil.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care prevede creșterea duratei concediului de acomodare pentru părinții care adoptă un copil. Astfel, acest concediu crește de la un an, cât este în prezent, la doi ani.   

Proiectul prevede că unul dintre soții familiei adoptatoare sau adoptatorul, care obține venituri supuse impozitului pe venit din activități salariale și asimilate acestora, activități independente, drepturi de autor sau activități agricole, poate beneficia de un concediu de acomodare cu o durată de maximum doi ani, inclusiv perioada în care copilul este încredințat pentru adopție, precum și de o indemnizație lunară.  

Crește durata concediului de acomodare

Inițiatorul proiectului, deputatul PNL Alin Ignat, a declarat că inițiativa este esențială pentru persoanele care decid să adopte un copil în România, dar mai ales pentru copiii care primesc șansa unei vieți în familie prin adopție.   

Klaus Iohannis a semnat! Acești români vor beneficia de zile libere în plus de la stat

El a adăugat că mulți dintre copiii adoptați care au ajuns în sistemul de protecție socială în urma unui abandon sau a decesului părinților au de depășit traume severe și că procesul de adaptare la noua familie este unul complex și plin de provocări. De aceea, acest proiect vine în ajutorul părinților adoptivi acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani.  

Explicațiile inițiatorului proiectului

„Astăzi, aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la noua familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. De la astfel de cazuri am pornit când am gândit şi iniţiat proiectul care vine în ajutorul părinţilor adoptatori acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani”, a declarat Alin Ignat.

Ignat a subliniat că acest proiect nu vorbește doar despre soluții financiare, ci și despre timp, o resursă de multe ori mai prețioasă. Timpul petrecut împreună de familiile în care adopția naște cu adevărat părinți și copii, este tradus în încredere unii în ceilalți, în sine și în ziua de mâine, timp tradus în atașament sigur și în nevoi care primesc răspuns și pași spre echilibrul emoțional.  

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.