Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit luni cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, la Palatul Cotroceni. Iohannis a discutat cu Scholz despre teme actuale de pe agenda europeană, punând accent pe aderarea la Schengen.
Potrivit președintelui, principalul obiectiv al României este aderarea la spațiul Schengen, mulțumindu-i cancelarului german pentru susținerea acordată. Președintele a menționat că România este un garant al securității la frontiera externă a UE, iar aderarea la Schengen va întări acest aspect. Discuțiile au cuprins și tema extinderii Uniunii Europene, ambele țări susținând continuarea acestui proces pe baza meritelor.
Klaus Iohannis, anunț bombă despre intrarea României în Schengen
România și Germania consideră Balcanii de Vest o prioritate esențială a UE și împărtășesc o viziune comună asupra extinderii Uniunii spre Est. Iohannis a reiterat sprijinul României pentru integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest, furnizând expertiză în domenii critice și contribuind la asigurarea unui mediu stabil și sigur în regiune. Președintele român a mai subliniat sprijinul acordat de țara sa pentru parcursul european al Republicii Moldova și Ucrainei.
În cadrul conferinței de presă, cancelarul german Olaf Scholz a vorbit, de asemenea, despre aderarea României la Schengen. Scholz a asigurat că Germania susține ferm România în acest demers și a reiterat angajamentul său în acest sens. Cancelarul a recunoscut eforturile depuse de România și a promis să onoreze aceste realizări.
Ce spune cancelarul Germaniei
„Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă, și o spun astăzi aici, înseamnă și obiectivul ca România să obțină în acest an statutul de membru deplin în Spațiul Schengen. Țara dumneavoastră a depus mari eforturi în acest sens, trebuie să onorăm acest lucru. L-am asigurat pe președintele Iohannis încă o dată de susținerea mea în acest sens”, a declarat cancelarul.
Scholz a exprimat aprecierea Germaniei pentru rolul important jucat de România în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și a subliniat că ambele țări au viziuni comune în privința politicii externe.