Președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care adaugă modificări la legea existentă și permite părinților care au primit custodia minorilor să primească alocația de stat pentru aceștia.

Pentru a beneficia de indemnizația de la stat, părintele în grija căruia se află copilul trebuie să obțină un ordin de protecție pentru violență domestică de la instanța de judecată.

Klaus Iohannis a semnat! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor

Potrivit noilor prevederi legale, în cazul în care unul dintre părinți se află într-o situație de pericol provocată de celălalt părinte și solicită un ordin de protecție, acesta poate primi alocația de stat și poate evita ca persoana agresivă să mai beneficieze de acest drept. Această măsură se aplică atunci când soțul sau soția preia minorul de la celălalt membru al familiei, care manifestă un comportament abuziv.

Actualizarea normelor metodologice pentru alocații

La 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul va actualiza normele metodologice de aplicare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, în conformitate cu modificările recente aprobate de Klaus Iohannis. După acest termen, părintele va putea primi alocația lunară, atâta timp cât ordinul de restricție este valabil. Astfel, în viitor, alocația nu va fi transferată pe cardul părintelui care este restricționat prin hotărâre judecătorească să se apropie de familie.

Creșterea Alocațiilor pentru Copii în 2023

Conform ordonanței de urgență nr. 126 din 15 decembrie 2021, alocațiile pentru copii au fost majorate, începând cu ianuarie 2023. Valoarea acestora în prezent este următoarea:

  • 683 de lei pentru copiii cu vârsta sub doi ani (trei ani în cazul celor cu dizabilități)
  • 277 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, inclusiv pentru cei majori înscriși la liceu sau școli profesionale
  • 683 de lei pentru copiii cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între trei și 18 ani.

Klaus Iohannis a promulgat o lege importantă! Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor din România

Sprijin pentru copiii din centrele de plasament

Potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, statul român este obligat să asigure o sumă lunară fiecărui copil aflat în plasament, indiferent de locul unde se află (familie, persoană, asistent maternal,serviciu rezidențial). Această sumă ar trebui să acopere minimul necesar de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse igienico-sanitare, rechizite și transport. Decizia Guvernului de a majora aceste alocații a venit în contextul în care rata inflației a crescut semnificativ, iar suma inițială alocată nu mai era suficientă pentru a asigura un trai decent copiilor.

În prezent, suma alocată copiilor din centrele de plasament este de 631 de lei, însă conform unui anunț făcut de Gabriela Firea, aceasta urmează să fie majorată la 950 de lei. Această măsură are ca scop asigurarea unor condiții mai bune de trai pentru copiii aflați în plasament și respectarea drepturilor lor fundamentale.