Legea privind incitarea la violență, ură sau discriminare pe criteriul opiniei sau apartenenței politice a fost promulgată de Președintele României, Klaus Iohannis, miercuri, 27 septembrie.

 Această lege este deosebit de importantă pentru România și aduce modificări în Codul penal referitoare la incitarea la violență, ură sau discriminare. Aceasta poate fi considerată infracțiune și poate fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Închisoare pentru românii care încalcă aceste reguli

Modificările aduse de lege au fost făcute pentru a rezolva aspectele semnalate de Comisia Europeană în cadrul procedurii de infringement și pentru a corecta deficiențele identificate. 

Legea propune eliminarea unei sintagme criticate de Comisia Europeană, astfel încât incitarea la violență, ură sau discriminare să poată fi considerată infracțiune indiferent de motivele invocate de făptuitor. 

Aceasta se aplică în cazul în care făptuitorul a săvârșit fapta, indiferent de considerațiile privind inferioritatea unei persoane în raport cu altele, pe baza criteriilor de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Klaus Iohannis a vorbit despre un „război” dintre România și Austria. Ce șanse are țara noastră să intre în Schengen

Legea prevede că incitarea publicului la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane dintr-o anumită categorie se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Ce decrete a mai semnat Iohannis

În aceeași zi, Președintele Klaus Iohannis a semnat și alte decrete importante. Unul dintre acestea este privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. 

De asemenea, a fost promulgată și Legea pentru ratificarea Acordului dintre România și Muntenegru în domeniul securității sociale. În plus, au fost emise decrete privind eliberarea din funcție a unor judecători care se pensionează.

Aceste decizii și promulgări sunt semnificative pentru România și reflectă angajamentul Președintelui Klaus Iohannis de a asigura respectarea legii și promovarea valorilor democratice în țară.