Klaus Iohannis a promulgat astazi legea pentru organizarea alegerilor locale. Anuntul momentului a fost facut chiar de catre Administratia Prezidentiala. Cu aceasta ocazie a fost stabilita data la care se vor organiza aceste alegeri. Mai mult, s-a simplificat si procesul de inscriere a candidatilor in cursa. Pentru ca ne aflam intr-o perioada delicata s-au stabilit si masuri pentru desfasurarea in deplina siguranta a scrutinului.

Decretul de promulgare a fost semnat astazi de Klaus Iohannis, anunta administratia prezindentiala. Legea stabileste data alegerilor pentru stabilirea autorităților administrației publice locale din anul 2020. Mai mult, aceasta lege, trecuta deja de Parlament, stabileste si masuri importante pentru buna organizare și desfasurare a alegerilor locale de la sfarsitul acestui an. Precizam ca acestea au fost in prima faza amanate din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Asadar, data exacta a scrutinului a fost stabilita pentru 27 septembrie 2020, prin promulgarea legii de catre Klaus Iohannis. Au mai ramas doua luni si cateva zile pana cand romanii vor decide noi alesi locali, pentru un mandat de 4 ani. Daca la Bucuresti partidele de dreapta trimit in cursa un candidat comun, pe Nicusor Dan, ramane de vazut daca alianta se va mentine si la nivel local. Este totusi posibil ca fiecare partid sa aiba propriul candidat, fiind astfel si un exercitiu interesant pentru alegerile parlamentare. Acestea ar trebui sa se desfasoare tot in acest an.

„Data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:

a) consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;

b) Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;

c) consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene.”, notează Art.1 al legii promulgate de Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis – Măsuri speciale pentru alegerile locale

Alegerile de anul acesta se vor desfășura în condiții speciale, respectând normele de siguranță impuse de pandemia de coronavirus.

„Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, în condițiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale, 4 prevăzută la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 84/2020, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.”, menționează Art.6 al legii

De asemenea, s-a redus numărul de semnături necesare fiecărui candidat, iar înregistrarea dosarelor s-a putut face și online.