Reclamă

Nu este un avertisment, este un fapt pentru aproape toată Europa.

Chiar și valul de căldură din Europa a crescut îngrijorarea față de fragilitatea sistemului energetic. Până la generarea unei stări de „tensiune mare” în rândul europenilor. Că Rusia întrerupe alimentarea cu gaz, pretinzând că este imposibil să se repare gazoductul Nord Stream 1, nu este o posibilitate, ci ceea ce se așteaptă.

La toate acestea trebuie adăugate problemele structurale, tranziția lentă către matrice de producție din surse regenerabile. Dezechilibrele politice dintre parteneri, un scurtcircuit care se leagă de marea dependență de Rusia, lucru care i-a făcut total vulnerabili. Cu acest scenariu, Bruxelles-ul cere limitarea aerului condiționat la 25 de grade și a încălzirii la 19 pentru a reduce consumul de gaz, este începutul unei crize energetice foarte profunde pe continent.

Dar se pare că există vești bune pentru români. Președintele Klaus Iohannis a mărturisit că în România nu o să existe o raționalizare a energiei.

Risipirea energiei

arhivă presă

“Cred că a face economie într-o vreme în care criza energetică este evidentă, probleme în care ne dorim tranziţia verde, lucrurile sunt (…) destul de simple, trebuie să evităm să risipim energia. Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuinţa să fie un pic mai rece, dacă plecăm putem să stingem lumina, dacă nu este nevoie să folosim anumite aparate electrice ele pot fi fără probleme scoase din priză şi aşa mai departe.

Am mai spus-o şi cred că este bine să o repet: Nu ne dorim şi nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, nu se va întâmpla să li se stingă lumina cum se spune. Dar este un lucru natural şi foarte potrivit, foarte bun, etic, corect. În semn de solidaritate, să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă şi toate aceste lucruri pe care le-am enumerat le practic şi eu la mine acasă”, a spus Președintele, conform Agerpres.

Raționalizarea

De asemenea, Iohannis a ținut să menționeze că “raționalizare” nu duce decât la teamă. Tocmai pentru că mulți români au trecut prin așa ceva pe vremea comunismului.

„La noi, din istoria recentă venind, nevoia de raţionalizare automat induce teamă sau poate chiar panică, fiindcă unii dintre noi am trăit vremuri cu aşa numita raţionalizare. Nu va exista aşa ceva. Dar este un lucru bun şi este corect şi cred că pot să o spun şi când am fost profesor de fizică am recomandat elevilor să economisească raţional. A trăi raţional nu are nimic de-a face cu raţionalizarea energiei sau raţionalizarea alimentelor în sens negativ.

Nu risipim. Asta este soluţia cea mai potrivită. Asta se referă şi la instituţii publice. Este foarte uşor într-o instituţie publică să se stingă toate luminile noaptea când nu lucrează nimeni, cum este absolut posibil ca iarna. Când toată lumea lucrează în birouri, să nu fie 27 de grade, ci poate 21 sau 22. Acestea sunt lucrurile pe care le ţintesc eu. Să nu risipim, asta înseamnă a economisi eficient. Sunt şi tehnologii moderne”, a adăugat Iohannis.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro