Reclamă
Reclamă

Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un, se pregătește de o primire fastuoasă la Phenian pentru Vladimir Putin. Vizita acestuia în Coreea de Nord a fost confirmată luni după-amiază de agenția rusă Tass.

Potrivit presei din Rusia, Putin va face, săptămâna aceasta, un turneu care include și Vietnamul. Conform agenției sud-coreene Yonhap, citată de Agerpres, liderul de la Kremlin urmează să ajungă în Coreea de Nord marți.

Ar fi prima vizită la Phenian a dictatorului rus în ultimii 24 de ani şi un gest de reciprocitate după vizita lui Kim în extremul orient rus în septembrie anul trecut, un summit neobișnuit între cele două state dictatoriale.

Reclamă

Yonhap menționează că Kim doreşte să profite de această vizită pentru a întări relaţiile ţării sale cu Rusia. Kim a avut în trecut întâlniri importante cu lideri străini, cum ar fi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în septembrie 2018 sau dictatorul chinez Xi Jinping în iunie 2019.

În cadrul ceremoniei de primire, Putin poate aştepta o întâmpinare cu intonarea imnurilor naţionale ale Rusiei şi Coreei de Nord, salve de focuri şi trecerea în revistă a gărzii de onoare nord-coreene. Yonhap adaugă că este posibil să aibă loc o deplasare într-un vehicul deschis cu saluturi pentru o mulţime entuziastă, similară celor organizate pentru Moon, Xi şi liderul cubanez Miguel Diaz-Canel în noiembrie 2018.

Kim ar putea folosi limuzina Aurus Senat, primită cadou de la Putin la începutul acestui an, pentru a sublinia legătura specială dintre cei doi lideri și pentru a sfida sancţiunile internaţionale care interzic Coreaei de Nord primirea de articole de lux.

Se preconizează că Putin va fi găzduit la Kumsusan, palatul pentru oaspeți de la Phenian, aşa cum a fost Xi în 2019. Imagini din satelit furnizate de compania americană Planet Labs arată că ambele palate de la Phenian au suferit modificări recente, semnalând că acestea ar putea fi folosite pentru summit și cazarea lui Putin.

Pentru delegaţia rusă sunt pregătite şi spectacole artistice. Din satelit s-au observat structuri mari în piaţa Kim Ir Sen din centrul Phenianului, unde se desfăşoară paradele militare. La fel ca în cazul lui Xi, care a asistat la spectacole de gimnastică de grup în 2019, este posibil ca asemenea evenimente să fie organizate şi pentru Putin.

Pe lângă acestea, Putin ar putea vizita Turnul Eliberării sau un parc memorial din capitală, unde să aducă un omagiu soldaţilor sovietici morți în războiul din 1950-1953 împotriva sud-coreenilor şi a forţelor ONU conduse de SUA.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro