Reducerea de personal în sectorul bugetar trebuie realizată printr-o analiză amănunțită și discuții cu angajații, susține președintele UDMR, Kelemen Hunor. El a declarat pentru Europa FM, citat de Agerpres, că este esențial să se stabilească criterii și principii clare înainte de a lua măsuri.
„Sunt enorm de multe discuţii în societate dacă 1.300.000 de bugetari sunt mulţi sau sunt puţini pentru România, în comparaţie cu celelalte state. (…) Sunt supradimensionate – şi la Senat, şi la Cameră, şi la consiliile județene, şi la aproape toate ministerele, toate agenţiile, toate instituţiile. Poţi să reduci, dar această reducere trebuie să faci discutând cu oamenii, venind cu nişte criterii, cu nişte principii şi trebuie să vezi de ce ai nevoie. (…) această analiză trebuie să mergi în această direcţie, dar discutând cu oamenii”, a subliniat el.
Liderul UDMR a precizat că fiecare instituție ar trebui să efectueze o analiză proprie și că reformele nu trebuie abordate doar pe hârtie. „Nu poţi să faci din pix, dar acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat, în fiecare instituţie…”
Kelemen Hunor pledează și pentru o reformă structurală bine gândită, insistând că aceasta este esențială pentru schimbarea situației actuale. El a subliniat importanța unei dezbateri ample cu toți actorii sociali implicați, incluzând sindicatele și patronatele, pentru a balansa impactul reformelor propuse până la implementarea lor.
Cu privire la posibilitatea introducerii unui impozit progresiv, președintele UDMR a afirmat că în prezent nu există condițiile necesare pentru aplicarea acestuia în România. „Nu există posibilitatea să trecem la impozitul progresiv din două motive: în primul rând, pierdem din competitivitate (…) pe de altă parte, noi nu suntem în această clipă pregătiţi pentru a calcula venitul global,” a explicat el.
Kelemen Hunor a clarificat că, cel puțin pentru anul în curs, nu vor exista schimbări privind impozitarea muncii, dar dezbaterile și studierea impactului reformelor sunt necesare pentru viitorul apropiat.