Reclamă

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a afirmat marți la Digi24 că nu intenționează să promoveze autonomia Ținutului Secuiesc ca proiect de țară în cazul în care ar fi ales președinte al României. În schimb, el și-a declarat susținerea pentru o descentralizare administrativă care să acorde mai multă putere de decizie comunităților locale, inclusiv celor unde trăiesc minorități etnice.

„Nu. Eu am un proiect de țară să dăm mai multă putere de decizie tuturor comunităților locale pe subsidiaritate, pe descentralizare, acolo unde trăiesc minoritățile etnice. Bineînțeles, competența linguistică este importantă, dar eu cred în descentralizare. Eu cred că cei din Constanța știu mai bine de ce au nevoie decât știe un ministru din Guvern, cei din Maramureș”, a declarat Kelemen Hunor.

Întrebat despre durata procesului de descentralizare, Hunor a estimat că ar fi necesari „cel puțin trei-patru ani până când poți să faci toate procedurile și poți să stabilești toate pârghiile, fiindcă nu merge de la o zi la alta”.

El și-a exprimat încrederea în capacitatea comunităților locale de a-și asuma responsabilitatea și de a trage la răspundere aleșii locali. „Eu am încredere în comunitățile locale foarte mare, fiindcă ele au posibilitatea de a atrage la răspundere și pe cei care i-au ales. De aceea, eu cred că o descentralizare pe principiul subsidialității ar trebui să fie una dintre regulile care trebuie urmată în România, dar asta este pe locul doi. Pe primul loc este ce facem cu politicile demografice”, a completat Kelemen Hunor.

Declarațiile lui Kelemen Hunor vin pe fondul discuțiilor privind autonomia regională, dar liderul UDMR subliniază importanța unei abordări care să întărească rolul comunităților locale în administrarea propriilor regiuni, fără a se concentra exclusiv pe regiunile locuite de comunități maghiare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro