Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri seara, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24, că în ciuda tensiunilor existente în Coaliția de guvernare, liberalii și social-democrații vor trebui să colaboreze în continuare, fiind „condamnați să rămână împreună”.
Kelemen Hunor a subliniat că „liberalii au aruncat țara în criză politică”. Întrebat de jurnalista Anca Suciu dacă mai dă șanse Coaliției PSD-PNL, după ce liberalii par că șubrezesc autoritatea premierului Ciolacu, Kelemen Hunor a răspuns clar: „Rămân împreună, pentru că sunt condamnați să rămână împreună, dar fără posibilitatea de a guverna eficient”.
Liderul UDMR a explicat că astfel de atacuri interne nu rămân fără urmări și duc la o adversitate vizibilă. „Toți se uită la ei și zic: ‘Domne, dar ce faceți? Opriți-vă!’. Eu am fost în mai multe guverne, și dacă nu ești de acord cu premierul, dacă el a luat o decizie, accepți sau pleci, nu ai altă posibilitate”.
Kelemen Hunor a punctat că pierderea de autoritate a premierului nu afectează doar relațiile din interiorul guvernului, ci și pe cele cu instituțiile și partenerii internaționali, ceea ce conduce la o criză politică. „Libertatea de alegere nu există în aceste condiții. Dacă premierul pierde din autoritate, pierde și față de instituții, și față de partenerii internaționali, și nu e acceptabil. Asta se numește criză politică.”
Președintele UDMR a criticat și decizia liberalilor de a anunța un calendar electoral în martie, considerând că această inițiativă a contribuit la actualele tensiuni. „Dacă nu ar fi anunțat acest calendar în martie, când au anunțat pentru tot anul, nu era o problemă să intre astăzi într-o discuție, o polemică pentru când vor fi alegeri.”
Într-o încercare de a clarifica situația, Kelemen Hunor a reafirmat că „toată țara știa că vom avea alegeri în septembrie, prezidențiale pe 15 și 29, și pe 8 decembrie parlamentare.”
Criticând sugerarea că guvernanții ar încerca să folosească diverse pretexte pentru a crea dispute și a câștiga voturi, Kelemen Hunor a fost tranșant: „Oamenii nu așteaptă din partea guvernanților perdele de fum și pretexte să se certe. Vor guvernare până la final, eficientă și în interesul omului și societății, asta vor, restul nu îi interesează pe oameni, mai mult îi enervează.”
Aceste declarații subliniază importanța coeziunii în cadrul Coaliției de guvernare pentru a evita intrarea într-o criză politică și pentru a menține stabilitatea în țară.