Cazul Ditrău din Harghita a ajuns renumit din cauza situaţiilor aparent fără precedent întâmplate în brutăria în care lucrau cei doi angajaţi din Sri Lanka. Preşedintele UDMR a vorbit despre acest caz, spunând că este regretabil şi că au mai fost şi alte situaţii de acest gen în ţară, însă nu s-ar fi vrut mediatizarea lor.
„Orice astfel de act de intoleranţă trebuie respins, indiferent unde se întâmplă, indiferent din partea cui vine, indiferent dacă sunt implicaţi oameni simpli sau oameni de conducere”, spune Kelemen Hunor.
”Ceea ce s-a întâmplat este absolut regretabil, s-a întâmplat şi în altă parte, s-a întâmplat şi în Vâlcea, s-a întâmplat şi la Cluj, doar că nu a fost mediatizat. Orice astfel de act de intoleranţă trebuie respins, indiferent unde se întâmplă, indiferent din partea cui vine, indiferent dacă sunt implicaţi oameni simpli sau oameni de conducere. Deci nu se poate accepta. Nu contează de unde vine o astfel de iniţiativă sau un astfel de act. Pe de altă parte, nu trebuie toată comunitatea stigmatzată, fiindcă nu există o vină colectivă. A fost un conflict de muncă de la care lucrurile au plecat spre această hai să spunem revoluţie, dar în acest moment, lucrurile s-au calmat. Din păcate, în continuare vom avea nevoie de forţă de muncă pentru că nu avem forţă de muncă şi trebuie să aducem de undeva, cu acte în regulă, în mod legal, ceea ce se şi întâmplă în România, în toate zonele şi în aproape toate sectoarele economice. Trebuie să avem răbdare, trebuie să ştim să explicăm de ce se întâmplă acest lucru”, a declarat Kelemen Hunor, la Digi24, marţi seara.
Kelemen Hunor spune că noi, cei care trăim în România, suntem vinovaţi de aceste cazuri, precum cel de la Ditrău.
”Vinovaţii suntem noi, cei care trăim în această ţară, dacă există vreun vinovat. Instituţiile statului, oamenii politici, şcoala noastră, lipsa educaţiei şi nu e bine să dai vina spre alţii. E o prostie să dai vina spre alţii”, a mai Kelemen.
Lipsa forţei de muncă, cea mai întâlnită problemă.
”Cifrele demografice la mobilitate, la plecări masive în zona de vest a continentului, fiecare ţară va avea nevoie de forţă de muncă. Şi România va avea nevoie de forţă de muncă în continuare şi nu vom scăpa, din păcate, cum şi Ungaria şi Polonia şi toate celelalte ţări din zonă, Slovacia, Bulgaria, cifrele sunt mult mai dezastruoase decât la noi, vor căuta forţă de muncă”, a mai precizat Kelemen Hunor.