Reclamă
Reclamă

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat vineri seara, în exclusivitate la Digi24, abordarea PNL cu privire la datele alegerilor. Acesta a subliniat că este inacceptabil ca liberalii să se răzgândească, după ce în martie au aprobat un calendar pentru întregul an. „E inacceptabil față de cetățeni și e inacceptabil față de partenerii din coaliție, cei cu care guvernezi”, a afirmat Kelemen.

Referitor la scandalul din coaliție, liderul UDMR a declarat că îi este greu să creadă că „într-o astfel de situație, cu așa jigniri, ei vor reuși să guverneze eficient, împreună, în interesul oamenilor”.

Kelemen Hunor consideră că situația este hilară și nu ar trebui să se întâmple astfel. „În martie au anunțat un calendar pentru tot anul, a fost și decizie aprobată de BPN al PNL, și calendar asumat. S-au răzgândit! E inacceptabil să se răzgândească. E inacceptabil față de cetățeni, și e inacceptabil față de partenerii din coaliție, cei cu care guvernezi. Să nu ții de cuvânt, să schimbi permanent planul în funcție de interesele tale personale, este inacceptabil”, a adăugat acesta.

Reclamă

Hunor a criticat, de asemenea, argumentele aduse de PNL pentru schimbarea datei alegerilor. „Să vii cu argumente penibile, că vara e cald și că oamenii au concediu, dar toamna oamenii merg la câmp să recolteze, toamna și mai târziu e frig, deci nu trebuie să vii cu astfel de argumente. Știai și în martie că vara e cald. Din acest punct de vedere cred că nu mai există încredere în coaliție pentru o guvernare eficientă”, a spus liderul UDMR.

Kelemen a considerat că această guvernare este compromisă și că mai au șase luni de guvernat împreună, „dacă reușesc”. „Am auzit că vor și după 2024. Într-o așa situație, cu astfel de jigniri, mi-e greu să cred că ei vor reuși să guverneze eficient, împreună, în interesul oamenilor”, a afirmat el.

El a subliniat și că autoritatea premierului a fost serios șubrezită de către PNL și că premierul trebuie să ia măsuri. „Stabilirea datei alegerilor este atributul guvernului, nu al ministrului de Interne, nici al liderului de la Senat. De aceea trebuie să vină cu o propunere și să găsească o soluție administrativă și juridică, de aceea este premier, să aprobe hotărârile guvernului”, a subliniat Kelemen.

În ceea ce privește propunerea inițială a UDMR, Kelemen a menționat că UDMR a propus ca alegerile prezidențiale să fie organizate în octombrie, însă PNL a modificat pentru septembrie. „Noi am propus 60 de zile, nu 90 de zile. PNL a cerut 90 de zile, fiindcă au vrut alegeri în septembrie”, a explicat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat că alegerile ar trebui separate – parlamentarele de prezidențiale. „Poți să faci campania împreună în același timp, și în 3, 4 săptămâni diferite – 24 noiembrie, 30 noiembrie, și pe 8 decembrie primul tur de parlamentare, al doilea tur. Fiindcă atunci, fiecare om votează în cunoștință de cauză, pentru fiecare – președinte, apoi pentru parlament, și apoi turul doi pentru președinte”, a explicat el.

Hunor a încheiat afirmând că, dacă se va organiza o întâlnire pentru consultări, UDMR va fi prezent. „Am zis că am vorbit cu Marcel Ciolacu și am promis că venim la consultări, dar tot guvernul trebuie să dea hotărârea de guvern, și aici ar trebui mai multă responsabilitate din partea liberalilor”, a concluzionat el.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro