În cadrul unei emisiuni difuzate de Prima TV, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a exprimat nemulțumirea comunității maghiare față de președintele Klaus Iohannis, referindu-se la speranțele mari avute la începutul mandatului său și la dezamăgirea egală care a urmat. Declarațiile au venit în contextul discuțiilor despre mandatul actualului președinte și despre viitorul lider al României.

Kelemen a subliniat că președintele ar trebui să fie o figură unificatoare și vizibilă pe scena internațională, menționând în mod special importanța implicării în politica externă. A adăugat că, în opinia sa, ratarea aderării plene la spațiul Schengen reprezintă un eșec personal al lui Klaus Iohannis, dat fiind rolul său în Consiliul European. Această poziție vine într-un moment în care coeziunea şi direcția politică a României sunt sub semnul întrebării.

‘Să fie în stare să unească oamenii, nu să meargă spre dezbinare’, a punctat Hunor despre așteptările sale de la viitorul președinte, evidențiind dorința de a depăși polarizarea actuală din societatea românească. În plus, eșecul în aderarea la Schengen a fost categorisit ca fiind responsabilitatea directă a lui Iohannis: ‘Absolut. În Consiliul European, el merge. Nu merge nimeni în locul lui’, a afirmat Hunor, subliniind importanța prezenței și implicării președintelui în astfel de negocieri.