Kelemen Hunor critică decizia României de a nu solicita ajutor NATO pentru războiul hibrid

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a acuzat România pentru decizia de a nu cere ajutor de la NATO în ceea ce privește războiul hibrid împotriva statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice. Conform lui Kelemen, o astfel de cerere ar fi trebuit să fie făcută anul trecut, la summitul NATO, când a fost introdus un nou articol referitor la războaiele hibride. Liderul UDMR a subliniat că intervenția nu s-ar fi încadrat sub Articolul 5, care prevede intervenția militară.
„Nu e târziu. Dacă noi vedem că se întâmplă ceea ce se întâmplă și acuma poți să soliciți ajutor” a precizat Kelemen Hunor în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN. El a menționat că statele membre ale Alianței ar putea, prin această prevedere, să protejeze sistemele împotriva războaielor hibride.
În același context, Kelemen Hunor a adus în discuție campania prezidențială a lui Călin Georgescu, suspectată de a fi influențată de fonduri rusești. Liderul UDMR a afirmat că este esențial să fie aduse dovezi care să susțină aceste suspiciuni de finanțare ilegală: „Aspectele legate de finanțare sunt extrem de grave și asta înțelege oricine. Și în America, când e vorba de finanțare a campaniei, intră în zona de infracțiune. Noi trebuie să dovedim.”
Kelemen a criticat autoritățile române pentru că nu au solicitat ajutorul Alianței chiar și după conștientizarea provocărilor hibride prin care a trecut țara noastră. „A fost o greșeală. Nu știu cine trebuia să ceară…. Guvernul, președintele, Ministerul de Externe, dar puteai să ceri ajutor.” a adăugat el.
Liderul UDMR a subliniat că apelul pentru sprijin nu ar trebui să fie adresat Uniunii Europene sau Bruxelles-ului, ci direct NATO, pentru utilizarea capacităților sale de protecție. În final, Kelemen reiterează că nu este prea târziu pentru a face acest demers și că autoritățile ar trebui să ia în considerare acest lucru în lumina situațiilor curente.
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨