Reclamă
Reclamă

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Digi24, că planul anunțat de Coaliție în martie pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie „pică”, deoarece nu crede că PSD și PNL se vor înțelege la timp, adică până săptămâna viitoare, pentru a putea adopta Hotărârea de Guvern necesară.

„Păi pică, nu are cum să fie septembrie. Astăzi a fost o ședință de guvern. Hotărârea de Guvern trebuie să o dai, ca să ții calendarul inițial anunțat de PSD, PNL, de Coaliție anunțat în 3, 4 martie, înseamnă ca azi ar fi trebuit dată Hotărârea de Guvern, fiindcă există acea perioadă de 75 de zile înainte de alegeri și trebuie să începi să aduni semnăturile.”

„Dacă cineva dorește să mai țină calendarul anunțat în martie, adică 15 septembrie primul tur, atunci pe 3 iulie ar fi trebuit să începem să adunăm cele 200 de mii de semnături toți candidații la prezidențiale. Fără Hotărâre de Guvern, fără să fie stabilită data, fără să fie dat modelul pe care aduni semnăturile, nu se poate ține calendarul, deci septembrie pică. Din acest punct de vedere, pur și simplu fără Hotărâre de Guvern nu ai cum să faci… ai ieșit din termen, nu poți să faci în septembrie,” a explicat liderul UDMR.

Reclamă

Kelemen Hunor a adăugat că nici miercuri, nici săptămâna trecută nu s-a ajuns la un consens în coaliție și nu crede că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare. „29 septembrie eventual primul tur, dar așa cum nu s-au înțeles în această săptămână, nu s-au înțeles săptămâna trecută, mi-e imposibil să cred că se vor înțelege săptămâna viitoare, fiindcă atunci săptămâna viitoare ar trebui să vină cu o Hotărâre de Guvern, dar ce se va întâmpla, ce se va schimba de azi până mâine nu-mi dau seama. Acum suntem în faza atacurilor la persoane și atacurilor foarte dure. Se duce într-o direcție foarte proastă această coaliție și nu cred că mai există acel nivel de încredere care e nevoie să poți să guvernezi împreună,” a punctat Hunor.

Președintele UDMR a mai afirmat că varianta corectă pentru organizarea alegerilor prezidențiale este în lunile noiembrie și decembrie. „O guvernare formală va exista, dar nu cred că va fi una eficientă, după atacurile la adresa premierului. Totuși, un guvern e condus de un premier. El își asumă deciziile,” a completat Kelemen Hunor.

Acesta a sugerat ca primul tur de scrutin să fie pe 30 noiembrie și al doilea pe 8 decembrie.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că de luni îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidențiale, argumentând că „țopăiala” pe această temă afectează încrederea între parteneri și trebuie să înceteze.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro