Reclamă
Reclamă

Prim-ministrul britanic Keir Starmer, care a preluat recent funcția de premier al Regatului Unit, a declarat miercuri, în drumul său spre summitul NATO de la Washington, că Ucraina poate utiliza rachetele furnizate de Regatul Unit pentru a lovi „în scopuri defensive” ţinte de pe teritoriul Rusiei.

Această poziție a fost adoptată și de predecesorii săi, Rishi Sunak, Liz Truss și Boris Johnson, însă este pentru prima dată când Keir Starmer, care a preluat funcția vineri, după o victorie zdrobitoare a laburiștilor în alegerile legislative, își exprimă oficial această opinie. Informația este furnizată de AFP și preluată de Agerpres.

Ajutorul militar britanic este „destinat unor scopuri defensive, însă Ucraina este cea care decide cum să-l desfășoare în aceste scopuri defensive”, a spus Starmer în timp ce se deplasa la Washington pentru summitul prilejuit de cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Reclamă

Regatul Unit a fost un important susținător al Kievului de la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022. Începând din mai 2023, Londra furnizează inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.

Noul ministru britanic al Apărării, John Healey, a promis duminică, în timpul unei deplasări în Ucraina, un ajutor suplimentar pentru Kiev, cu o nouă livrare de material militar, printre care piese de artilerie, 250.000 de muniții, bărci mici, rachete și alte echipamente.

La summitul NATO, Keir Starmer ar urma să reafirme sprijinul său personal președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Liderii statelor membre ale NATO se vor reuni miercuri în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, organismul politic suprem al organizației, pentru a discuta despre modalitățile de a crește acest sprijin pentru Ucraina, care se confruntă constant cu atacuri masive cu rachete din partea Rusiei.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro