Keir Starmer militează pentru o relație mai cooperantă cu Uniunea Europeană

Data actualizării: 31/01/2025

La cinci ani după ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, prim-ministrul britanic, Keir Starmer, a subliniat vineri necesitatea dezvoltării unei ‘relaţii mai cooperante’ cu UE, cu doar trei zile înainte de o întâlnire cu liderii europeni. În ciuda contextului aniversar al Brexitului, Downing Street a ales să nu organizeze evenimente speciale pentru a marca cei cinci ani de la ieșirea din Uniune.

‘Ne uităm spre viitor şi ştim că putem face mai bine pentru ca poporul britanic să profite de Brexit’, a declarat vineri un purtător de cuvânt al premierului britanic. Acesta a adăugat că ‘este în interesul naţional al Regatului Unit să aibă o relaţie mai cooperantă cu UE’.

Luni, Starmer urmează să participe în Belgia la o întâlnire informală a șefilor de stat și de guvern din cele 27 de state membre ale UE care va aborda subiecte legate de apărare. Aceasta reprezintă o premieră de la Brexit pentru un prim-ministru britanic.


Referendumul din 2016, organizat sub guvernarea conservatorului David Cameron, a divizat profund țara, 52% dintre alegători optând pentru ieșirea din EU. Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, după îndelungate negocieri cu Bruxelles-ul. În ianuarie 2021, Brexitul a intrat în vigoare complet.

Citește și:

De atunci, interacțiunile dintre Londra și UE au rămas tensionate, în special sub conducerea premierului Boris Johnson, marcată de demersuri laborioase pentru stabilirea noilor reguli comerciale post-Brexit.

În prezent, sprijinul britanicilor pentru Brexit a scăzut semnificativ. Un sondaj YouGov recent a relevat că doar 30% dintre britanici cred că decizia de a părăsi UE a fost corectă, iar doar 11% consideră Brexitul un succes.

Începând din iulie, laburiştii lui Starmer au manifestat intenția de a ‘relansa’ relațiile cu UE, abordând reînnoirea părții comerciale fără a reveni asupra pieței comune sau a uniunii vamale. Starmer a indicat că dorește negocierea unui acord comercial mai favorabil, precum și a unui nou pact de apărare și securitate, ca parte a discuțiilor privind revizuirea tratatului de cooperare preconizată pentru 2026.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨