Reclamă
Reclamă

Noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, a anunțat vineri, după victoria categorică a Partidului Laburist în alegerile parlamentare, componența echipei sale ministeriale. Angela Rayner va fi vicepremier, iar Rachel Reeves va ocupa postul de ministru de finanțe, devenind prima femeie în acest rol, conform Reuters.

Starmer i-a desemnat, de asemenea, pe David Lammy la conducerea Foreign Office, pe John Healey ca ministru al apărării și pe Yvette Cooper ca ministru de interne. David Lammy, un avocat cu origini guyaneze și un apropiat al fostului președinte american Barack Obama, și Healey își preiau funcțiile într-un moment cu două conflicte globale majore. Aceștia au promis să continue sprijinul pentru Ucraina în conflictul cu Rusia și să facă presiuni pentru o încetare a luptelor în Gaza, potrivit Agerpres.

La Interne, Yvette Cooper se va ocupa în principal de dosarul imigrației. Starmer a promis să ajute la reconstrucția Marii Britanii și să asigure stabilitate politică după 14 ani de guvernare conservatoare, timp în care țara a avut cinci prim-miniștri și o instabilitate și mai mare în rândul titularilor de ministere, cum ar fi zece la Educație.

Reclamă

Numirile în posturile cheie erau în mare măsură anticipate, fiind vorba despre responsabilii respectivelor portofolii în guvernul laburist din umbră. Vicepremierul Angela Rayner va răspunde și de portofoliul Locuințelor și Comunităților.

În urma alegerilor de joi, Partidul Laburist va avea o majoritate masivă în Camera Comunelor. Potrivit rezultatelor aproape complete, laburiștii au obținut 412 mandate, mult peste pragul de 326 care le asigură majoritatea absolută necesară pentru a guverna singuri. În schimb, conservatorii au obținut doar 121 de mandate, față de 365 acum cinci ani, înregistrând cel mai slab rezultat de la începutul secolului al XX-lea. Mai multe nume grele nu au reușit să prindă un loc în viitorul parlament, printre care Liz Truss, ministrul apărării Grant Shapps și ministrul pentru relațiile cu parlamentul, Penny Mordant.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro