Kazahstanul a arestat un cetăţean rus de 32 de ani, acuzat că recruta cetăţeni din Tadjikistan şi apatrizi pentru a participa în conflicte armate internaţionale, a anunţat sâmbătă poliţia kazahă. Arestarea, efectuată la Almatî în urma sosirii suspectului de la Moscova, îşi propune să încetinească fluxul de combatanţi voluntari din Asia Centrală înscrişi în diverse conflicte militare. Acesta era urmărit internaţional de la septembrie 2023 pentru activităţile sale ilegale.

Conform declaraţiilor poliţiei kazahe, preluate de AFP, arestarea vine într-un context tensionat, la doar trei săptămâni după masacrul de la Crocus City Hall din apropierea Moscovei, revendicat de gruparea Stat Islamic şi unde majoritatea suspecţilor sunt originari din Tadjikistan. Președintele tadjik, Emomali Rahmon, a exprimat preocupări legate de creșterea numărului de cetăţeni tadjici înrolaţi în grupări teroriste, cum ar fi Statul Islamic, indicând „propaganda extremistă” drept factor major de influenţă asupra tinerilor lucrători în străinătate.

Situaţia este agravată de istoricul de violențe și confruntări în Tadjikistan, o ţară care a suferit un război civil îndelungat și care se confruntă în continuare cu ameninţări jihadiste venite din Afganistan. Acest context subliniază urgentele eforturi ale autorităţilor de a combate recrutările ilegale şi implicarea cetăţenilor săi în operaţiuni militare externe.