Într-o mișcare istorică, președintele Kasîm-Jomart Tokaiev din Kazahstan a promulgat o lege prin care violența domestică împotriva femeilor și a copiilor este acum considerată infracțiune oficială. Această decizie marchează un pas important în consolidarea protecției drepturilor femeilor și ale copiilor în această țară fostă republică sovietică.

Poti conform noii legislații, orice persoană găsită vinovată de abuz fizic împotriva unei femei sau a unui copil va fi supusă pedepselor mai aspre, inclusiv închisoarea pentru cazurile considerate mai grave. Această schimbare vine ca răspuns la necesitatea de a oferi o protecție mai bună și mai multe drepturi victimelor violenței domestice.

Pe lângă înăsprirea pedepselor, se prevede înființarea de centre speciale pentru asistența familiilor afectate de violență domestică. În urma acestei noi legi, se estimează că va fi nevoie de până la 5.000 de locuri suplimentare în închisori pentru a găzdui potențialii condamnați.

În trecut, cazurile de violență domestică în Kazahstan rămâneau frecvent nepedepsite, victimele având puține opțiuni legale la dispoziție pentru a-și căuta dreptatea. Situația era agravată de recurgerea regulată la pedepse corporale în educarea copiilor, conform rapoartelor mass-media locale.