Senatul american a aprobat joi numirea lui Kash Patel ca director al FBI, desemnând astfel un loialist al președintelui Donald Trump la conducerea agenției. Votul a avut loc în mijlocul unei examinări intense din partea democraților, care și-au exprimat îngrijorările cu privire la posibila utilizare a funcției de către Patel în scopuri politice, relatează CNN.
Kash Patel a fost sub lupa democraților în timpul audierilor de confirmare în Senat, fiind avertizat că ar putea folosi ca pârghie această poziție pentru a se răzbuna pe dușmanii politici ai lui Trump. Patel a răspuns acuzațiilor susținând că nu va exista politizare la nivelul FBI și acuzând democrații de scoaterea din context a comentariilor sale mai vechi. „Frânturile de informații sunt adesea înșelătoare”, a declarat Patel.
Numirea sa a avut loc după ce Donald Trump a exprimat dorința ca fostul șef al FBI, Chris Wray, să părăsească funcția, ceea ce a condus la demisia lui Wray și a permis nominalizarea lui Patel. Mandatul său ar trebui să fie pe zece ani, asigurând protecția poziției împotriva influenței politice.
Republicanii din Senat au apărat alegerea făcută de Trump, argumentând că Patel va aduce transparența necesară agenției și minimalizând declarațiile sale controversate din trecut. Aceștia au susținut, de asemenea, alți candidați suspecți de controverse, precum Robert F. Kennedy Jr., Pete Hegseth și Tulsi Gabbard pentru diverse poziții guvernamentale.
În timpul activității sale politice, Patel a promovat declasificarea documentelor pentru a contesta ancheta legată de legăturile dintre campania lui Trump și Rusia în 2016. Democrații s-au concentrat asupra trecutului său, evidențiind cererile de pedepse pentru cei care, în opinia sa, au făcut parte dintr-un „stat paralel” ce ar fi încercat să dăuneze intereselor lui Trump.
Patel a fost, de asemenea, implicat în controverse financiare. Washington Post a raportat că acesta a primit, anul trecut, o plată de 25.000 de dolari de la o companie de film condusă de un cetățean rus. Această companie ar fi produs materiale care promovează teorii conspiraționiste despre „statul paralel” și opinii antioccidentale, conform declarației financiare a lui Patel.
Nominalizarea lui Kash Patel a stârnit numeroase discuții, dar confirmarea sa în funcție de către Senat reprezintă o dezvoltare majoră în peisajul politic american și conduce către o nouă etapă pentru FBI sub conduita sa.