Reclamă

Președintele american Donald Trump ar fi putut să-l confunde pe Volodimir Zelenski cu președintele rus Vladimir Putin, atunci când l-a acuzat pe liderul ucrainean că este un dictator, a declarat joi la Johannesburg șefa diplomației europene, Kaja Kallas, la o reuniune a miniștrilor de externe din G20.

„Când am auzit asta, prima dată m-am gândit că trebuie să-i fi încurcat pe cei doi. Pentru că este evident, dictatorul este Putin”, a insistat Kallas la un briefing de presă în Africa de Sud, conform AFP, citată de Agerpres.

Referindu-se la criticile aduse de Trump privind lipsa organizării de alegeri în Ucraina de la invazia Rusiei, Kallas a subliniat că „organizarea alegerilor în timpul războiului nu este posibilă”, menționând situația oamenilor strămutați. Vicepreședinta Comisiei Europene a cerut europenilor „să-și păstreze calmul” și a remarcat: „De o lună ne trezim cu declarații noi, trebuie să ne obișnuim”.

Înaltul oficial european a adăugat că este „prematur să vorbim despre trimiterea de trupe” în Ucraina în absența unei încetări a focului. Presa britanică a menționat că Londra și Parisul colaborează la crearea unei forțe europene în cazul unei încetări a focului, forță care ar putea număra mai puțin de 30.000 de soldați.

O sursă franceză apropiată discuțiilor, care a dorit să rămână anonimă, a confirmat discuțiile asupra unui proiect ce ar putea implica mai multe țări europene.

Pentru a clarifica, Kallas a declarat, conform Reuters, că „trebuie să înțelegem ce fel de semnal trimitem dacă-i oferim totul pe tavă agresorului”. Ea a atras atenția asupra interacțiunilor dintre Statele Unite și Rusia, subliniind că Moscova nu a renunțat la obiectivele sale teritoriale în Ucraina. Kallas a mai menționat că politica de concesii față de Rusia ar fi periculoasă.

Săptămâna trecută, președintele Donald Trump a provocat surpriză în Europa prin inițierea unor discuții de pace bilaterale cu Rusia, fără participarea Ucrainei, provocând temeri că abordarea sa ar putea favoriza Rusia. „Ceea ce înțelegem din interacțiunile pe care le-au avut cu americanii este că aceștia (rușii – n.r.) nu au renunțat la obiectivele lor”, a subliniat Kallas.

În concluzie, Kallas a criticat concentrarea unor țări pe mediere, în loc să adopte măsuri de presiune politică și economică asupra Rusiei pentru a pune capăt conflictului.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro