Reclamă
Reclamă

O jurnalistă chineză care a încercat să lanseze mișcarea #MeToo în țara sa a fost condamnată vineri la cinci ani de închisoare pentru „incitare la subminarea autorității statului”, a anunțat colectivul care o susține, relatează AFP.

Jurnalista Sophia Huang Xueqin a fost urmărită penal în orașul Canton (sud), în același timp cu activistul sindical Wang Jianbing, care a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare din același motiv, potrivit colectivului. Cei doi se află în detenție din 2021. Sophia Huang Xueqin și-a anunțat intenția de a face apel, în timp ce Wang Jianbing nu a făcut încă niciun anunț, a precizat colectivul pe rețeaua X.

După apariția mișcării #MeToo, Sophia Huang Xueqin a făcut cunoscut pe rețelele sociale că a fost hărțuită sexual pe când lucra ca tânără jurnalistă la o agenție de presă chineză, scrie Agerpres.

Reclamă

La audierea din septembrie 2023, procurorul municipal a acuzat-o pe jurnalistă că a „urmărit și organizat o pregătire” online privind acțiuni non-violente, iar pe activist că a „publicat sau republicat declarații false” cu scopul de a submina autoritatea statului, potrivit grupului de sprijin.

Ei au fost, de asemenea, acuzați că au „organizat întâlniri regulate la Canton” în același scop, potrivit aceleiași surse. Jurnalista chineză a fost acuzată că „a publicat articole și discursuri distorsionate și provocatoare care atacă guvernul național pe rețelele de socializare” și că „a adunat organizatori din străinătate pentru a participa la pregătiri online privind acțiuni non-violente”, potrivit unor capturi de ecran.

Procuratura l-a acuzat pe Wang Jianbing că a publicat „articole și discursuri eronate care atacă sistemul politic și guvernul chinez” și că s-a alăturat „grupurilor (subversive) online din străinătate”, între care unul care comemorează represiunea sângeroasă a protestelor din Piața Tiananmen din 1989, potrivit rechizitoriului.

Cei doi activiști chinezi au fost, de asemenea, acuzați că au organizat întâlniri începând din noiembrie 2020 la Canton, unde au „încurajat participanții să-și demonstreze nemulțumirea față de puterea chineză sub pretextul de discutării problemelor sociale”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro