Un jurnalist rus, Konstantin Gabov, cunoscut pentru colaborarea sa cu diverse instituții de presă, a fost plasat în arest preventiv de către instanțele din Moscova, sub acuzația de 'extremism'. Arestarea sa este legată de participarea la realizarea unor materiale video pentru canalul de YouTube NavalnîiLIVE, aparținând echipei opozantului rus Aleksei Navalnîi, decedat în februarie acest an. Serviciul de presă al instanțelor de judecată a confirmat că Gabov va rămâne în custodie cel puțin până la 27 iunie, în așteptarea procesului său.

În trecut, Gabov a lucrat alături de mass-media cunoscute din Rusia și Belarus, precum Moskva 24, MIR și agenția Belsat. Acuzațiile aduse se concentrează pe presupusa sa implicare în pregătirea de conținut vizual destinat publicării pe platforma YouTube a opoziției, o acțiune interpretată de justiția rusă drept 'extremism'. Acest caz nu este singular, autoritățile ruse acționând similar și în luna martie, când fotoreporterul Antonina Kravtsova a fost de asemenea reținut sub același tip de acuzație.

Decesul lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziției care executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru 'extremism', a stârnit reacții internaționale ample, mulți lideri occidentali criticând deschis conducerea Federației Ruse, în special pe președintele Vladimir Putin, pentru modul în care opoziția este tratată în țară.