Reclamă

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a declarat marți legislatorilor europeni că a pledat vinovat la acuzațiile de spionaj din SUA deoarece eforturile juridice și politice pentru protejarea libertății sale s-au dovedit insuficiente, conform Reuters. „Am ales în cele din urmă libertatea în locul unei justiții irealizabile”, a afirmat Assange, în prima sa apariție publică de la eliberarea sa din închisoare, în fața unui comitet al Consiliului Europei.

Assange, acum în vârstă de 53 de ani, a revenit în Australia, țara sa natală, în iunie, după un acord care a dus la eliberarea sa și pledarea vinovăției pentru încălcarea legii americane privind spionajul. Astfel, a pus capăt unei aventuri juridice de 14 ani în Marea Britanie. „Sunt liber astăzi după ani de încarcerare pentru că am pledat vinovat pentru jurnalism, pentru că am căutat și informat publicul despre informații de la o sursă”, a precizat Assange.

În 2010, WikiLeaks a publicat documente militare americane clasificate despre războaiele din Afganistan și Irak, cele mai mari breșe de securitate din istoria militară americană. Assange a fost ulterior acuzat sub Legea privind spionajul. Un raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a concluzionat că Assange a fost un prizonier politic.

Îmbrăcat sobru, Assange a vorbit alături de soția sa, Stella, și editorul WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, afirmând: „Încă nu sunt pe deplin pregătit să vorbesc despre ceea ce am îndurat” și a adăugat că izolarea a avut efecte asupra sa. În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, Assange a clarificat că înțelegerea vinovăției îl împiedică să mai intenteze vreodată un proces privitor la acuzațiile de spionaj ale SUA. „Nu va exista niciodată o audiere a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat el.

Soția sa a indicat anterior că Assange are nevoie de timp pentru a-și recăpăta sănătatea fizică și mentală după perioada de încarcerare. Întrebat despre planurile sale viitoare, Assange a spus că participarea la audierea din Strasbourg, destinat să sporească conștientizarea cu privire la protecția denunțătorilor, este „un prim pas”. El a mai explicat că adaptarea la viața de familie după anii petrecuți în închisoare implică provocări, inclusiv relaționarea cu copiii și cu soacra sa.

Julian Assange a fost inițial arestat în Marea Britanie în 2010, în urma unui mandat european emis de Suedia pentru acuzații de infracțiuni sexuale, care au fost ulterior retrase. În urmărirea evitării extrădării, el s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra timp de șapte ani, până la rearestarea sa în 2019 și transferul la închisoarea Belmarsh.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro