Criza energetică este una dintre cele mai mari temeri ale românilor din acest moment.

Primăriile din țară se zbat să găsească soluții de plată a facturilor în această iarnă. Școlile, primăriile, unitățile medicale, toate achită lunar pe perioada sezonului rece, facturi uriașe. Un județ din România va scăpa de aceste costuri după ce o soluție ingenioasă a fost gândită de reprezentanții acestuia.

Apa geotermală va curge la robinet

Multe regiuni ale țării au în substrat puțuri cu apă termală. În județul Timiș de exemplu, cetățenii se pot considera de-a dreptul norocoși. În adâncuri, la peste 1400 m adâncime se regăsesc numeroase puțuri cu apă fierbinte, o bogăție pe care autoritățile se chinuie acum să o aducă la suprafață.

Cu ajutorul unor instalații speciale, apa geotermală va putea fi condusă pentru a încălzi instituțiile publice și gospodăriile. În unele regiuni ale județului au fost puse deja în aplicare aceste soluții ingenioase. În primă fază, instituțiile publice vor putea beneficia de încălzirea cu apă geotermală. Autoritățile nu se opresc însă aici cu planul ingenios. În viitor ar trebui ca inclusiv gospodăriile locuitorilor să aibă parte de aceste servicii la costuri minime.

Momentan, o localitate din județul Timiș cheltuie anual 450.000 lei pentru încălzirea instituțiilor publice. Punând în aplicare noul proiect de racordare la apa geotermală, reprezentanții primăriilor se așteaptă la o scădere de până la 80% a costurilor.

Pentru a pune în practică un astfel de concept, primăriile ai nevoie și de finanțare. În unele dintre cazuri, banii au fost deja obținuți, iar în alte localității totul este încă în faza de proiect. În Dudeștii Vechi de exemplu, primăria a obținut un sprijin financiar de 6 milioane de euro.

Proiectele de acest gen au o durată de implementare semnificativă. Apa geotermală se găsește la peste 1400 m adâncime, astfel că procesul de extragere este unul complex.