Reclamă
Reclamă

Treisprezece jucători din echipa naţională de fotbal a Ucrainei au prezentat joi un videoclip, înaintea debutului lor la EURO 2024, împotriva selecţionatei României, în care arată imagini cu distrugerile şi dificultăţile în timpul războiului în oraşele lor natale, la 27 de luni de la invazia pe scară largă declanşată de armata rusă, informează Reuters.

„Oraşelor noastre natale le-ar plăcea să găzduiască EURO. În acest moment, ei luptă nu pentru un turneu, ci pentru libertatea lor”, este mesajul difuzat pe ecran în timpul videoclipului de 90 de secunde, lansat în aplicaţia de mesagerie Telegram.

Videoclipul arată case reduse la dărâmături, clădiri incendiate sau înnegrite de loviturile aeriene şi echipaje de urgenţă care îşi croiesc cu grijă drum printre grămezi de moloz.

Reclamă

„Numele meu este Mikola Şaparenko şi sunt din Velika Novosilka, localitate care a fost complet distrusă de ruşi”, a spus jucătorul de la Dinamo Kiev, referindu-se la oraşul său natal, situat practic pe o parte a frontului de 1.000 de km prin estul şi sudul Ucrainei.

Maksim Talovierov şi Anatoli Trubin se prezintă ca fiind originari din Doneţk, un oraş din estul Ucrainei deţinut de forţele ruse sau de împuterniciţii lor locali din 2014, când separatiştii au ocupat marţi părţi din estul Ucrainei.

„În acest moment, Makiivka, Saki şi Doneţk sunt ocupate temporar”, spune Trubin, referindu-se la oraşele natale a patru jucători.

Oleksander Zincenko se prezintă ca jucător al echipei Arsenal Londra şi îşi identifică oraşul natal drept Radomişl, la vest de capitala Kiev, pe un fundal de explozii şi clădiri incendiate.

Mai multe oraşe ucrainene, inclusiv Doneţk, au găzduit EURO 2012, alături de Polonia vecină. Selecţionata Ucrainei îşi începe campania la EURO 2024 împotriva României, o altă vecină din vest, luni la Munchen.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro